Ангел Андреев, БДФ: Ползите от електронния вот са много повече от рисковете

Angel_Andreev_Poster_420x594mm

Факт е, че има рискове за сигурността на електронното гласуване. Ползите от въвеждането му обаче са много повече от евентуалните минуси и като цяло то ще допринесе за утвърждаването на демокрацията в България. Това обяви Ангел Андреев от политическа партия Български демократически форум.

„Самото обстоятелство, че в Естония вече 8 години компютърният вот работи безпроблемно, е доказателство, че си заслужава да опитаме да го използваме. А проучвания в Англия доказаха, че опцията за онлайн гласуване може да съкрати разходите за организиране на избори с една трета. Над 60% от британците заявяват, че биха участвали в избори по интенет, при младите този процент е още по-голям. За България все още не са правени подобни изследвания. Но е лесно да се прогнозира, че числата ще са близки, ако не и същите”, обясни Андреев

Според него настоящата изборна система изглежда все по-непривлекателна, чужда и старомодна в очите на младите гласоподаватели. „Затова и не е изненада, че на фона на генерално вялата избирателна активност тази сред младите е най-ниската. На парламентарните избори миналата година броят на гласувалите хора на възраст до 35 години беше почти двойно по-малък от този на навършилите 56 и повече години. Младите българи на практика са извън политическия живот и са нужни спешни и радикални мерки за връщането им в него. Въвеждането на електронното гласуване е една от правилните стъпки в тази посока”, категоричен беше политикът от БДФ.

„Наличието на рискове не е аргумент да се откажем от компютърния вот. И настоящата система има множество дефекти, показателно е, че след всеки избори говорим за купуване на гласове и контролирано изпращане на цели групи хора до урните. Възможността да гласуваме онлайн е част от еволюцията на човечеството. Нека не й обръщаме гръб, а на 25 октомври да гласуваме с „Да” на референдума”, каза още Андреев.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Check Also

Позиция на ПП Български демократически форум

Днес  25.04.2019 г. ПП Български демократически форум (БДФ) сключи политическо споразумение с ПП ГЕРБ за ...