На 9 септември 2011 г. в пловдивския храм „Св. св. Кирил и Методий” беше отслужена панихида за жертвите на комунистическия режим след 9 септември 1944 г. Панихидата е по инициатива на политическа партия Български Демократически Форум (БДФ).

В памет на жертвите на комунизма

На 9 септември 2010 г. в пловдивския храм „Св. св. Кирил и Методий” беше отслужена панихида за жертвите на комунистическия режим след 9 септември 1944 г. Панихидата е по инициатива на политическа партия Български Демократически Форум (БДФ). След Варна, София и други градове в страната, панихидата в Пловдив е кулминация на отбелязването на 9 септември от БДФ – идейният наследник на Съюза на Българските Национални Легиони, който понесе значителна част от загубите при масовата екзекуция на българския елит.

Създаденият след 9 септември Народен съд, според главния народен обвинител, издава общо 9 155 присъди, повече от една трета от тях са смърт или доживотен затвор. Убитите без съд и присъда са много повече. 9 септември не е само ден на поклонение пред жертвите на комунизма, но и на отговорност и дълг пред историческата памет и бъдните поколения.

Check Also

Позиция на ПП Български демократически форум

Днес  25.04.2019 г. ПП Български демократически форум (БДФ) сключи политическо споразумение с ПП ГЕРБ за ...