На 9 септември 2011 г. в пловдивския храм „Св. св. Кирил и Методий” беше отслужена панихида за жертвите на комунистическия режим след 9 септември 1944 г. Панихидата е по инициатива на политическа партия Български Демократически Форум (БДФ).

В памет на жертвите на комунизма

На 9 септември 2010 г. в пловдивския храм „Св. св. Кирил и Методий” беше отслужена панихида за жертвите на комунистическия режим след 9 септември 1944 г. Панихидата е по инициатива на политическа партия Български Демократически Форум (БДФ). След Варна, София и други градове в страната, панихидата в Пловдив е кулминация на отбелязването на 9 септември от БДФ – идейният наследник на Съюза на Българските Национални Легиони, който понесе значителна част от загубите при масовата екзекуция на българския елит.

Създаденият след 9 септември Народен съд, според главния народен обвинител, издава общо 9 155 присъди, повече от една трета от тях са смърт или доживотен затвор. Убитите без съд и присъда са много повече. 9 септември не е само ден на поклонение пред жертвите на комунизма, но и на отговорност и дълг пред историческата памет и бъдните поколения.

Check Also

ПОКАНА ЗА XII-ТИ РЕДОВЕН КОНГРЕС на П.П. БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ

На свое заседание от 14.04.2018 г. Националният съвет на БДФ (НС на БДФ) реши: На ...