събота , 24 октомври 2020

Отец Кортези, ще липсвате на България!

Ще ни липсвате със самоотвержената си решителност, с която направихте от срамния спомен за Белене място за съвест и място за поклонение и всред бурените на забравата издигнахте заслон за Паметта.

Ще ни липсвате с вярата, че младото поколение трябва да знае за изстъпленията на безчовечния тоталитарен режим.

Ще ни липсвате с  убедеността си, че всяка една идеология, доведена до крайност, пролива човешка кръв, упражнява репресии и насажда страх и омраза, за да е на власт.

И днес станахте жертва точно на тази същата идеология. Съвременна. Патриотарска.

Която подмолно завладя страната ни. Засели я със страхове и развя знамената на безчовечността. За да властва отново. А онези, които бесуваха за превръщането на България в 16-та република на СССР, пак се върнаха, за да Ви удавят в хибридна злоба.

Но оцеляването в страх за сметка на човещината не е победа. Това е поражение.

Патриотизмът не е омраза, той е уважение и разбиране към чуждия олтар, към чуждия живот. Защото как иначе ще искаш да уважават твоя олтар и твоя живот?

Но днес искам да Ви уверя, че в България има и истински български националисти. Хора, които също като Вас, вярват, че българските национални интереси се основават на осмисляне на християнските добродетели. Убедени сме в правотата на прощалните  Ви думи „Останете тук, не се предавайте. Борете се! Не се страхувайте! Пътят на истината и на справедливостта е единственият правилен път. Нека, следвайки го, да имаме правото да кажем: ние сме честни хора, ние сме на страната на доброто! Аз мечтая тази България – България на доброто да спечели.“

Отец Кортези, някога Христос мина през своята Голгота с трънен венец за корона. Такава е и Вашата участ в България. Вашата Голгота беше Белене. Вашият трънен венец – будността. Вашият кръст – идеята за свобода и човещина. Независимо от коя религия са изповядани!

И аз съм убедена, че Вашият победен Път, ще има своите кълнове и ще даде плодове!

Отец Кортези, мечтаем за едно и също!

Искрено се надявам, че ще се срещнем отново, в една по-добра България!

 

С уважение,
Ваш приятел – Жаклин Толева
Председател на Български демократически форум
Република България

 

 

Check Also

ПОКАНА ЗА XII-ТИ РЕДОВЕН КОНГРЕС на П.П. БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ

На свое заседание от 14.04.2018 г. Националният съвет на БДФ (НС на БДФ) реши: На ...