четвъртък , 27 май 2021

Васил Златаров: Пълзящата пропаганда разяжда националното съзнание на българите мохамедани

През февруари 2014 г. се навършват 93 години от рождението и 17 години от кончината на незабравимия Васил Златаров (20.02.1921 г. – 27.02.1997 г.). Един от учредителите на Български демократически форум през 1990 г. Първи председател на БДФ, преизбиран на този пост 4 пъти с пълно единодушие. Народен представител в 36-то и 37-то Народно събрание. Личност, която сама по себе си бе образец и история на своята епоха. Публикуваме откъс от негово интервю за съглашателството между БСП и ДПС през 1994 г. и псевдонационализма им. Цели 20 години след като е дадено, сме свидетели на последиците!

 

Въпрос: Как отчитате съглашателството между ДПС и БСП в 36-то народно събрание и извън него?

Васил Златаров:  Заявих веднъж в парламента, че от лявата страна, при комунистите има псевдонационалисти, защото марксизъм и национализъм са две несъвместими понятия. Ако прегледаме основни марксически трудове по националния въпрос, ще се види, че според тях национализмът е вторично понятие. Националните въпроси са ги интересували дотолкова, доколкото могат да използват националните въжделения и интереси на хората за целите на една „световна революция“. И няма да забравя, че когато България бива освободена през 1878 г. от турско робство, Маркс, като обикновен журналист, е изразил своето недоволство от еманципирането на нашия народ, при което е било „загубено едно огнище на световната революция“. Дотук за лявата половина на бившия парламент.

Тогава казах, че в центъра са най-добрите националисти в българския парламент в лицето на ДПС… Защото, от своя гледна точка, те провеждат „своя национална политика“, макар и неофициално… Когато ДПС пропагандира сред българомохамеданите, че те са турци, а ние им се противопоставяме, реакцията е, че това е „нарушение на гражданските права“. А когато ние пропагандираме истината, че населението е българско, за ДПС това е „непозволено“. С други думи, оставяме една пълзяща пропаганда, която поразява остатъка от националното съзнание у българомохамеданите.

И благодарение на нашата българска толерантност става нещо нечувано в историята ни – извършва се денационализация в собствената ни страна в името на „демокрацията“. Ситуацията у нас е подходяща да напомня едни думи на английския министър-председател Дизраели, който създаде разпокъсването на България: „Пред прага на човека аз предпочитам прага на англичанина…”

в. „Отзвук“, 21 ноември 1994 г.

 

Check Also

Какво ни сочи Сочи

Още от баба си знам, че няма нищо случайно на този свят. А баба ми, ...

Вашият коментар