Стоян Стоянов, БДФ: Електронно гласуване? Злоупотребата не изключва употребата!

 Stoian Stoianov s N2Страхът от манипулации на резултати и престъпления с личните данни на гражданите не може да бъде аргумент срещу въвеждането на електронното гласуване. Това мнение изказа Стоян Стоянов от политическа партия Български демократически форум. Според него подобни притеснения са неоснователни, а концентрирането върху тях само може да забави еволюцията на демократичните процеси в страната. Той призова всички граждани за масово участие и отговор „Да“ на предстоящия на 25 октомври референдум по темата, който ще се проведе заедно с изборите за местно самоуправление.

„Мнозина изтъкват като единствен аргумент срещу компютърния вот възможностите за злоупотреба. Натрапва ни се тезата, че системата не е достатъчно сигурна и може да бъде пробита от хакери, които да подменят гласа на хората. За подобни казуси още древните римляни са казали много ясно – „Злоупотребата не изключва употребата“, подчерта Стоянов.
Политикът е категоричен, че страхът никога не бива да бъде водещ фактор при вземането на решения в живота – както в личен, така и в обществен план. „Ако се страхувахме от злоупотребата с ядрена енергия, нямаше да имаме атомни електроцентрали. Ако се страхувахме от пътно-транспортни произшествия, нямаше да караме автомобили. Ако се страхуваме, че детето ни може да стане престъпник – да не се ли ражда? Тази логика определено води до абсурди. Апелирам избирателите да не се поддават на подобни внушения. Електронното гласуване носи със себе си само ползи за демокрацията и за развитието на гражданското общество. Затова сме длъжни да го подкрепим на предстоящия референдум“, изтъкна Стоянов.

Като конкретни позитивни ефекти от въвеждането на компютърния вот той посочи очакваното повишаване на избирателната активност и улеснения достъп до гласуване на големи групи български граждани – емигранти, хора с увреждания и младежи.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Check Also

Позиция на ПП Български демократически форум

Днес  25.04.2019 г. ПП Български демократически форум (БДФ) сключи политическо споразумение с ПП ГЕРБ за ...