Български демократически форум отбеляза 23 август – Eвропейския ден за възпоменаване на жертвите на престъпленията на тоталитаризма

По инициатива на политическа партия Български демократически форум (БДФ) на 23 август 2012 г. за първи път във Варна беше отбелязан Европейският ден за възпоменаване на жертвите на престъпленията на тоталитаризма.
За да отдадат своята почит и поднесат венци и цветя, пред Паметника на жертвите на комунизма във Варна и варненски окръг се събраха председателят на БДФ Жаклин Толева, председателят на БДФ–Варна Станимир Михайлов, общинските лидери на СДС и Съюза на репресираните, бившият кмет на Варна Христо Кирчев, много членове на БДФ, представители на десните политически партии и граждани.

Жаклин Толева припомни, че през 2008 г. Европейският парламент обявява 23 август за Европейски ден за възпоменаване на жертвите на престъпленията на сталинизма и нацизма – за да се запази паметта за жертвите на масовото депортиране и изтребление от страна на двата режима. Датата 23 август е избрана, защото на този ден през 1939 г. се сключва пактът за ненападение между тоталитарните режими на Сталин и Хитлер, известен като „Пакта Молотов–Рибентроп”. Той позволява на двете страни да нахлуят в Полша, което дава началото на Втората световна война.

На 19 ноември 2009 г. българският парламент обявява 23 август за Ден за памет на престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.

„Ние от БДФ се гордеем, че още през 1995 г. във Варна, по идея на нашата партия и на Съюза на репресираните, в старите гробища започна изграждането на паметник на жертвите на Народния съд във Варна”, заяви г-жа Толева и пропомни, че тогава в инициативата се включват на доброволни начала роднини на загиналите, симпатизанти на двете организации и репресирани от комунизма. Паметникът е открит на 24 март 1999 г., а на 31 октомври 2001 г. във Варна е открит и осветен и вторият паметник на жертвите на комунизма във Варна и варненски окръг.

„БДФ е наследник на СБНЛ”, каза още Жаклин Толева, „който като основен противник на комунистическата идеология е дал най-значителни жертви след 9 септември 1944 г., а в България повече от 300 000 са репресираните и 32 000 са избитите от комунистическия режим.”

„Най-голямото поражение и беда, които комунизмът нанесе, бяха върху психологията на българския народ”, каза в речта си председателят на БДФ–Варна Станимир Михайлов. „Това е причината да не успеят редица реформи през последните 20 години. Защото дори и тези, които ги прокарваха, не си бяха променили мисленето. Затова всеки, който иска да води битка с комунизма, трябва да я започне от самия себе си – да се освободи от овехтяло мислене и закостенели навици”, заяви Михайлов.

Заместник-председателят на СДС и общински председател на синята партия във Варна Цанко Цветанов заяви, че самият факт на присъствието ни на тази дата в памет на жертвите на тоталитаризма свидетелства, че „нищо не е забравено”. „Ние няма да допуснем реставрация на комунизма!“, категоричен бе ораторът.

Цанко Цанински, председател на Съюза на репресираните в Шумен, изрази съжаление, че „младото поколение не познава и не може да оцени зверствата на комунизма”. Той каза, че „същите, които строяха социализма, разграбиха България, станаха новите богаташи и сега се опитват да създават носталгия по миналото”.

В края на тържественото честване г-жа Николина Миланова от БДФ прочете свои стихове в памет на репресираните й близки роднини.

Бъдете първият коментирал "Български демократически форум отбеляза 23 август – Eвропейския ден за възпоменаване на жертвите на престъпленията на тоталитаризма"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.