За паметниците и времето

Снежана Бесарабова

Една юнска утрин барелефите на паметника на съветската армия в Княжеската градина осъмнаха оживени и цветни под мотото „В крак с времето”. Войниците от червената армия бяха обрисувани като герои от американските комикси. Така свежо осъвременен, паметникът на съветската армия се превърна в атракция за столичани и на стеклите се от различни краища на страната да зърнат обновения монумент.

Три дни по-късно, когато паметникът бе почистен от младежи от Форум „България – Русия“ в ранните сутрешни часове на 21 юни, над 1700 души се обявиха във Фейсбук срещу премахването на рисунките от неизвестния художник. Заговори се за „нежна революция”. Около паметника на съветските „освободители”, или по-скоро окупатори, се събираха въодушевени младежи, които се катереха по раменете на воините и се фотографираха с тях като с живи знаменитости. Появиха се и тениски с образа на изрисувания паметник с надпис „В крак с времето”.

Не закъсняха и реакциите на руските медии, които направо гръмнаха: „Паметникът е боядисан с „особен цинизъм”. „Боядисването на паметника е вандализъм, от чисто човешка точка това е углавно престъпление”, им пригласи и нашият министър на културата Вежди Рашидов. „Друг е дебатът дали този акт има художествена стойност. Германия не махна руския танк в центъра на Берлин, Австрия не махна… Ние сме единствените, които ги води някаква разрушителна сила”, заключи Рашидов.

Срещу неизвестния художник, пребоядисл паметника на съветската армия е образувано досъдебно производство, съобщи районният прокурор на София Александър Налбантов. Производството е за хулиганство, а за подобно „престъпление” законът предвижда до две години затвор или пробация. Ако това е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или се отличава с изключителен цинизъм или дързост, е възможно лишаване от свобода до пет години.

About the Author

avatar
Редакция
Вестник "Прелом"

Бъдете първият коментирал "За паметниците и времето"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.