Ръководството на БДФ в Босилеград

По покана на Културно-информационния център (КИЦ) на българите в Босилеград председателят на Българския демократически форум Жаклин Толева, членовете на ръководството Петър Николов, Асен Величков и отговорният редактор на в. „Прелом” Снежана Бесарабова присъстваха на откриването на Международния детски Великденски фестивал в Босилеград, в който участват стотици българчета от страните в Югоизточна Европа. Фестивалът се провежда за 19-ти път и тази година събра повече от 700 участници от България, Република Македония, Молдова, Западните покрайнини и Черна гора. Певци и танцьори в национални носии изнесоха богата културна програма. Успоредно с това се провеждаха и конкурсите за най-здраво, най-красиво и оригинално великденско яйце.

Събитието се осъществява основно благодарение на финансовата подкрепа на спонсори от различни организации в България – тази година те бяха двайсет. Организаторите обаче с болка разказаха за трудностите, създадени им от страна на митническите сръбски власти при преминаването на границата на осигурените от спонсорите от България награди за участниците – конфискация или задържане на подаръците за децата. Друг красноречив факт бе опитът да се попречи на събитието, като се пусне чалга музика от импровизиран лунапарк срещу сцената, от която вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова официално откри фестивала.

Делегацията от Българския демократически форум бе посрещната от председателя на Културно-информационния център г-н Иван Николов, с когото бяха обсъдени проблемите на българското национално малцинство в Сърбия в сферата на образованието, вероизповеданието, служебната употреба на българския език и писмо и свободна изява на българска принадлежност. БДФ се ангажира да даде трибуна на българската общност на страниците на в. „Прелом”, както и да следи и реагира на случаите, когато се нарушават правата на българското малцинство. „България има своя национален идеал” отбеляза г-жа Толева. „Днес възможността за осъществявавнето на този идеал е в идеята за Обединена Европа.” Затова бяха набелязани и конкретни действия за кандидатстване по линия на Европейската програма за развитие на трансграничното сътрудничество между България и районите в Сърбия. БДФ е готов да съдейства и за насърчаване на процесите на демократизация в западната ни съседка с оглед преодоляване на досегашната великосръбска политика на асимилация на българите в Западните покрайнини.

БДФ осъществи среща и с г-н Драголюб Иванчов, Председател на Демократичния съюз на българите – политическата партия, представляваща българското национално малцинство в Сърбия, с когото уточниха бъдещи контакти.

Част от визитата на членовете на ръководството бе и посещението на храма „Св. Троица” и Килийното училище в с. Извор.

About the Author

avatar
Редакция
Вестник "Прелом"

Бъдете първият коментирал "Ръководството на БДФ в Босилеград"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.