Докато помагаме на болните, нека не забравяме талантливите

Велина Сакарова

Повече от две хилядолетия ни делят от времето, когато по нашите земи е живял древният поет и музикант Орфей. Археолозите още не са открили лирата му, но легендите за този химнопевец са все така живи. Лирата не е толкова ценна находка, колкото душевността, която е одухотворила българските земи. Затова и до днес откриваме таланти, които изумяват със своята музикалност и ритмичност.

Съществен проблем, който стои пред обществото ни е да открие детския талант. Отговорните за бъдното развитие на надарените малчугани не могат да заповядат на икономическата криза да изчака, докато те израстнат. Детето бъдещ музикант, например, спешно се нуждае от добър педагог и родител, бдящ над домашните занимания с инструмента. То „расте с тона”, а това изисква доста да се влага в инструменти и уроци.

Тези условия „плашат” родителите и все повече се чува оправданието „Нямам нито пари, нито търпение”. По думи на моя позната, педагог с тридесет годишен трудов стаж, все по-малко са желаещите да запишат децата си в детска музикална школа. „Преди 30-40 години беше въпрос на престиж, и от седем деца кандидати само едно влизаше. Сега се радваме ако въобще някой изяви желание да усвоява инструмент“, споделя тя.

Още докато детето учи в първите класове амбициозните родители избират по-изгодната дисциплина за неговото бъдеще. Напоследък това са икономически, строителни и компютърни инженерни специалности. Изпуска се важният елемент, че не всичко е финансов интерес. Дори детето да не покори световната музикална сцена, музиката ще му помогне да развитие паметта и мирогледа си, да изгради дисциплина и възпита търпение…

Отговорният родител е редно да се запита: „Какво направих детето ми да не попадне в плен на елементарните ритми и текстове?” И в този стремеж трябва да бъде подпомогнат. Кой ще подаде ръка на родителите и на малките момичета и момчета, за да се развие талантът? Напоследък чуваме много апели за набиране на средства за болни деца. Разбира се, здравето е важно. Но къде остава грижата за даровити деца? Нима талантливото дете е по-малко ценно? Към лозунга „Да спасим живот!” е крайно време да добавим „Да спасим талант!”. Защото той може да прерасне в гениалност. А талантливият и гениалният отварят вратите на идващите след тях.

На всички нас.

About the Author

avatar
Редакция
Вестник "Прелом"

Бъдете първият коментирал "Докато помагаме на болните, нека не забравяме талантливите"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.