„Збогом“, Ламбо!

Ликуй, народе! Майор Деянов прие да се кандидатира! За вице на др. Калфин. Да, същият Калфин, който миналата седмица заяви пред събора на русофилите, че който не обича Русия, значи не обича България. Като в онази песен на Висоцки, където алкохоликът твърди, че който не пие, не трябва да яде…

[singlepic id=21 w=350 h= float=]

После др. Калфин разясни, че бил цитиран неточно. Думите му край язовир Копринка били: „Който е русофил, той обича България“! А останалите мразят ли родината си? Не казват.

Доста се измъчиха т.нар. социалисти, докато намерят подходяща кандидатура. Уж притежават неизчерпаема банда кадри, а два месеца се дърляха за това пусто вице. Сондираха Корнелия Нинова, Меглена Плугчиева, Михаил Миков, Пчеличката Мая и даже винаги готовия о. з. генерал Михо Михов. Но Ламбо е друга бира. Старо куче-медалист.

За да е по-вълнуващо, сценаристите от „Позитано” 20 разиграха селска пиеска в стила на Омировия епос. Гърците (ЦК на БСП) две години молят Ахил (Ламбо) да се включи в битката за Троя (президенството), но той е сърдит, а и текат снимките на сериала „Стъклен дом“. После вижда как Хектор (Б. Борисов) смъртно ранява негов другар (Калфин), нахлузва доспехите, грабва копието и литва в бой. Тук асистентите раздават на публиката носни кърпички…

Но сценаристите забравят, че тази пиеска вече сме я гледали. През 1996-а. Когато кандидат-вицепрезидентката Ирина Бокова бе по-популярно лице от невзрачния и никому неизвестен траколог Иван Маразов и на нея червените шамани възлагаха надежди да мобилизира избиратели извън твърдото ядро на БСП. Не стана!

„Калфин и Данаилов са достойни мъже”, хлипа от радост Станишев. В началото на 90-те години Ивайло Калфин е главен счетоводител на една от първите български финансови пирамиди, която завлече доста наши сънародници с маса пари. Но партията-българоубиец винаги е смятала това за „достойнство”. Както е рекъл Бай Ганьо: „Пишкин момче излезе – всинца ни преметна!”.

Каква ще я свърши вицепрезидентът-актьор и верен син на партията? Не знае нито един западен език, пише с правописни грешки и на български, няма знания и опит в международната политика. Вероятно дон Нуцо разчита на солидната заплата и на липсата на задължения. Най-високоплатеният безделник в държавата. След като генерал Марин си поживя десет години като цар, защо и Ламбо да не пробва?

Ако пък, не дай Боже, му се случи застрахователно събитие, ще получи спешна помощ и държавно погребение. С военни почести.

Човек и добре да живее, все някога се олива.

Сълзливата патетична театралност е характерна за постановките на социалистическия реализъм, с които ни заливаха до 1990 г. Такава бе и „На всеки километър”. Дори да бъде избран, някога младият комунист майор Деянов (Ламбо) няма да върне фалшивото благоденствие на подсмърчащите червени бабички. Но психолозите – модератори на политически процеси се стремят да извлекат материални дивиденти от носталгията на измиращия си електорат.

Екип на в-к ПРЕЛОМ

About the Author

avatar
Редакция
Вестник "Прелом"

Бъдете първият коментирал "„Збогом“, Ламбо!"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.