Македония в ЕС, но не на всяка цена

„България е много толерантна и търпелива и подкрепя европейската перспектива на Македония. Но тази подкрепа не е безусловна”, категоричен бе президентът Росен Плевнелиев пред европейския комисар по разширяването и по политиката за съседство Щефан Фюле. „Мога да гарантирам, че ЕС няма да приеме нов член, който да внесе в общността нерешени проблеми със своите съседи. Европейската комисия ще следи стриктно и за успеха в изграждането на добросъседски отношения между държавите на Балканите, като неотменима част от процеса на присъединяване”, заяви еврокомисар Фюле.

„Засиленото националистическо (антибългарско – бел.ред.) говорене, създаването на проблеми за българския бизнес и дискриминацията на хора, които са с българско самосъзнание в Македония са сред основните проблеми, които нашата съседка трябва да реши, за да се присъедини към ЕС”, категоричен е и външният ни министър Николай Младенов. „Нашата подкрепа за членството на Македония остава, но всичко зависи от това какви мерки ще вземат властите в Скопие, за преодоляването на тези тенденции”, подчерта той.

Тонът на Външно министерство се втвърди, след като от дълго време двустранните разговори с македонското правителство не дават резултат, въпреки препоръките на Европейската комисия към Македония за по-добри отношения със съседите й.

До декември т.г. България ще трябва да прецени дали да подкрепи или не даването на дата за членство на Македония в ЕС. За тогава е насрочено заседание на Европейския съвет, на което лидерите от ЕС отново ще разгледат въпроса за членството на Македония.

 

Бъдете първият коментирал "Македония в ЕС, но не на всяка цена"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.