Вицепрезидентът обвърза членството на Сърбия в ЕС с решаването на българския въпрос

За 20 години от промените в Югоизточна Европа вицепрезидентът г-жа Маргарита Попова бе вторият представител на Президенството на Република България, посетил Западните покрайнини. Президент или министър-председател тук още не са идвали. За първи път от такова високо равнище, и то на място, се заявява подкрепа за решаването на най-същностните за сънародниците ни в Сърбия проблеми. В делегацията бяха и временно управляващият Посолството на България в Белград Георги Георгиев, генералният консул на България в Ниш Атанас Кръстин, както и референтът за Сърбия в Държавната агенция за българите в чужбина Йордан Колев.

На среща с председателя на Културно-информационния център на българите в Босилеград (КИЦ) г-н Иван Николов, Маргарита Попова обсъди нуждата от по-отворена граница към България, защита на културно-историческото наследство, както и ускоряване на процедурите за получаване на българско гражданство. Българите в Босилеград ще разчитат също така на съдействието на президентството за организирането на студентски борси и кандидат-студентски курсове с участието на преподаватели от български висши училища. Това би гарантирало по-големи възможности за младите българи от Босилеград да продължат образованието си във висшите училища в България. Проблем, който все още остава обаче, е липсата на учебници на български език в основните и средните училища в региона с компактно българско население. Набелязана бе и друга неотложна цел – възстановяване на църквата и ремонта на килийното училище в с. Извор.

„Не се отказвайте, трябва да сте много активни. Сърбия ще стане член на ЕС, обаче без разрешаване на въпросите на българското малцинство, това няма как да се случи.”, заяви вицепрезидентът.

„В интерес на истината, за първи път срещам събеседник от държавното ръководство на България, който да се отнесе с такъв интерес към Западаните покрайнини, към това което се случва тук и е належащо да се направи”, сподели сред срещата Иван Николов.

About the Author

avatar
Редакция
Вестник "Прелом"

Бъдете първият коментирал "Вицепрезидентът обвърза членството на Сърбия в ЕС с решаването на българския въпрос"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.