За Путин и живота му на „роб в галера”

Луксозни дворци, яхти, автомобили, самолети и други аксесоари

Съпредседателят на Републиканската партия на Русия – ПАРНАС Борис Немцов в съавторство с активиста на движение „Солидарност” Леонид Мартинюк подготви нов доклад, посветен на живота на президента Владимир Путин. Той се нарича „Животът на роба в галера. Дворци, яхти, автомобили, самолети и други аксесоари”. Авторите на материала са направили извод, че президентът лъже избирателите, официално декларирайки, че годишният му доход е под 4 млн рубли. Прессекретарят на президента Димитър Песков заяви, че всичко, което ползва „избраният президент, е държавна собственост”.

Докладът „Животът на роба в галера” е разделен на тематични глави: „Дворци”, „Авиопарк (самолети и вертолети)”, „Яхти”, „Авто”, „Часовници”. Авторите правят уговорката, че „преднамерено не публикуват данните за стойността на дрехите и вещите, с които всекидневно се ползва Путин”, тъй като това са „същински дреболии в сравнение с вилите, самолетите, часовниците и автомобилите”. Във въведението се говори за това, че „губещият популярност Путин маниакално се вкопчва за властта”, и съществена причина за това е „атмосферата на богатство и разкош, към която той вече е привикнал и да се отказва от която категорично не му се ще”.

Авторите отбелязват, че според декларацията на президента, неговият „официален доход е малко над 100 хил. долара”. „Неговият начин на живот може да бъде сравнен с живота на монарсите от страните на Персийския залив и видните олигарси”. Борис Немцов и Леонид Мартинюк сметнали, че на разположение на господин Путин се намират „20 дворци, вили, резиденции”, отбелязвайки, че „9 двореца са се появили по време на управлението на Путин”. Подробно описвайки какво представляват те, авторите съобщават, че например главите на САЩ и Германия ползват по две резиденции.
В парка на специалния летен отряд „Русия”, обслужващ президента, по данни от доклада влизат: 43 самолета и 15 вертолета. „Общата стойност на авиопарка е около 1 млрд долара”. „Мини-флотилията” на президента, състояща се от „четири разкошни съда”, е оценена на 3 млрд рубли. Пресмятайки автомобилите, с които се придвижва държавният глава (предимно Мерцедес), авторите подчертават, че „в своята официална декларация пред гражданите Путин посочва, че неговите автомобили са ГАЗ М-21, ГАЗ М-21Р, „Нива”, ремарке „Скиф”.

Колекцията от 11 часовника на господин Путин е оценена на 22 млн рубли, което „съставлява една шеста от неговите годишни заплати”. „За да придобие честно една-единствена колекция часовници, Владимир Путин трябвало да не яде и да не пие цели шест години. А ако това са подаръци, то те е трябвало да бъдат декларирани, иначе това не е нищо друго освен подкуп на висше длъжностно лице”.

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков коментира, че „все още не разбира за какво става въпрос”. „Ако имаме възможност да се запознаем с доклада, ще го направим”. В същото време господин Песков подчертава, че „информацията за държавните резиденции, транспорта на президента – абсолютно за всички е открита и тук няма никаква тайна”. „Всичко това е държавна собственост и Путин като избран президент ползва това в съответствие със закона”.

по материали на вестник „Комерсант”

Бъдете първият коментирал "За Путин и живота му на „роб в галера”"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.