Български демократически форум: Електронното гласуване – повече активност, по-малко разходи

Referendum 2015
Референдум 2015

Въвеждането на електронното гласуване в България е важно не само заради повишаването на избирателната активност, но и за значително съкращаване на разходите по организация на избори. Това се казва в позиция на политическа партия Български демократически форум.

„Разчетите на правителството показват, че общо за провеждането на местния вот и референдума на 25 октомври ще бъдат изхарчени над 51 милиона лева, т.е. предстоят ни едни от най-скъпите избори в историята на страната. Само за гласуващите в чужбина ще бъдат отворени над 430 секции, а Министерство на външните работи и Централната избирателна комисия ще командироват около 600 души в дестинации по целия свят, за да запълнят състава на комисиите. 1,5 милиона лева ще струва вотът зад граница, при това на фона на вече изказани от Министерски съвет прогнози за слаба избирателна активност“, припомнят от партията.

От политическата сила са категорични, че при наличие на възможност за електронно гласуване разходите по администрацията на вота може да се оптимизират. „Мнозинството от близо 2 милиона българи, които живеят като емигранти, биха се възползвали от опцията да гласуват от домашния си компютър. Същото важи за стотици хиляди технически грамотни младежи у нас, днес попадащи в графата „негласуващи“, а и за още толкова хора с увреждания, за които разходката до урните често е трудна задача. Възможността всички те да дадат вота си през интернет ще намали нуждата от разкриването на много избирателни секции. Оттам и похарчените от държавата средства ще бъдат значително редуцирани. А това е важно за милионите български данъкоплатци и за все още крехката икономика на страната, принудена да съществува в условията на постоянни икономии“, подчертават от Български демократически форум.

„Именно затова призоваваме колкото се може повече сънародници да гласуват с „Да“ на електронното гласуване на предстоящия на 25 октомври референдум“, се казва още в позицията.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Check Also

Позиция на ПП Български демократически форум

Днес  25.04.2019 г. ПП Български демократически форум (БДФ) сключи политическо споразумение с ПП ГЕРБ за ...