четвъртък , 13 юни 2024

Георги Иванов, БДФ: Да върнем България в съвременността!

ГЕОРГИ ИВАНОВ

България трябва да гласува с „Да“ на референдума на 25 октомври за въвеждането на електронното гласуване, за да направи още една крачка към приобщаването си към съвременния свят. За това призова юристът Георги Иванов от политическа партия Български демократически форум.

„Дали сме го искали или не, трябва да го приемем – в последните 15 години светът преживя немислима допреди технологична революция, която причини огромни промени във всекидневието ни. В края на 90-те се радвахме като малки деца, ако успеем да се свържем с интернет през домашния си телефон. Днес скоростта на обмен на информация в мрежата е стотици, ако не и хиляди пъти по-голяма, а и вече сме я възприели за даденост, за неизменна част от нашия бит. В това време някои от нас завършиха университети, изградиха кариера и създадоха семейства, други издържаха на многобройните кризи и натрупаха достатъчно пари, за да изпратят децата си в чужбина, трети, заедно с внуците си, се изучиха как да използват умни телефони, таблети и социални мрежи. – изтъкна Иванов. – В 2015 г. вече пазаруваме онлайн, плащаме сметки онлайн, работим онлайн, общуваме онлайн. И сякаш единственото, което не се промени у нас, остана демокрацията – със същите като в зората й недъзи като корупция, конформизъм, неизпълнени обещания и дълбока ретроградност. Дошъл е моментът да направим първата крачка към промяната, а тя ще дойде с въвеждането на електронното гласуване“.

Юристът подчерта, че нито един от аргументите на противниците на компютърния вот не е достатъчно убедителен. „Опцията за избор в интернет не означава, че традиционното гласуване ще отпадне. Напротив, с нея ще дадем възможност на хора, които иначе срещат трудности да стигнат до урните – с най-вече емигранти и граждани с увреждания. Ще дадем шанс за постигане на по-висока избирателна активност, а оттам и за повече представителство на гражданското общество в управлението на България и за повече доверие във властта“, завърши Иванов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

Check Also

Позиция на ПП Български демократически форум

Днес  25.04.2019 г. ПП Български демократически форум (БДФ) сключи политическо споразумение с ПП ГЕРБ за ...