четвъртък , 13 юни 2024

Красимир Донов, БДФ: Електронният вот плаши защитниците на статуквото

Красимир Донов

Красимир Донов от БДФ, водач на листата на коалиция „Свободни и независими“ във Враца с номер 3 в бюлетината:

Въвеждането на електронното гласуване за избори и референдуми в България плаши привържениците на политическото статукво у нас. Затова и много от по-големите партии избягват да говорят по темата преди всенародното допитване на 25 октомври, а други агитират то да бъде бойкотирано, се казва в позиция на икономиста Красимир Донов от партия Български демократически форум.

„Противниците на компютърното гласуване не искат промяна, защото така ги устройва. На фона на все по-крехката избирателна активност, при наличието на добре отработени схеми за купуване на гласове и за контролиран вот, те няма нужда да полагат големи усилия, за да запазват, а и да увеличават сравнителния дял на подкрепата за себе си на избори. Електронното гласуване обаче ще пробие тяхната система – броенето на компютърните вотове вече няма да зависи от човешкия фактор, а това ще неутрализира възможностите за злоупотреби и ще повиши значително тяхната цена – изтъкна Донов. – Т.нар. „местни феодали“ също ще загубят лостове за влияние – резултатите вече ще се отчитат директно на национално ниво, а не в отделните избирателни секции в малките населени места, в много от които граждани са принуждавани и притискани да гласуват. Важно е и друго – гласуването в интернет ще даде възможност на хората да променят по няколко пъти своя вот в дните преди преброяването – ще се зачита само последният им избор. Това допълнително ще ги освободи от потенциален натиск от работодатели, местни тартори и групировки“.

Донов е категоричен, че електронният вот ще улесни и увеличи гражданското участие в изборния процес. „Съвсем сигурно е, че активността ще се повиши – и при младите, и при българите извън граница. Отделно от това ще стане много по-лесно и пренареждането на листи, т.е. ще се даде сериозен тласък на мажоритарния елемент на избора и ще се намали влиянието на нареждащите листите в различните партии. По-активно хората ще се включват и в референдуми. Затова трябва без колебание да отговорим с „Да“ на допитването и да дадем шанс на страната ни да постигне реално функционираща демокрация“, каза още икономистът.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Check Also

Позиция на ПП Български демократически форум

Днес  25.04.2019 г. ПП Български демократически форум (БДФ) сключи политическо споразумение с ПП ГЕРБ за ...