Мануела Сергеева, БДФ: Да подкрепим електронния вот заради хората с увреждания

ObshtSavetnik_flaer_A5_1

За масов и категоричен отговор с „Да“ на референдума на 25 октомври по въпроса за въвеждането на електронното гласуване призова Мануела Сергеева от политическа партия Български демократически форум. „Увлечени всеки ден в доводите си „за“ и „против“ компютърния вот, ние, както винаги, изхождаме от собствената си позиция. Държавата обаче трябва да мисли за всички в своите решения. Включително за онези, на които им е трудно да се придвижват, да станат от леглото си у дома – заради болест, старост или телесни повреди. За онези, които са непреодолимо отдалечени от избирателните си секции. За онези, които искат да гласуват, но не са в състояние сами да стигнат до урните, защото дори това усилие им е непосилно“, изтъкна Сергеева.

Тя припомни, че според настоящия член 90 от Изборния кодекс за организирането на подвижна избирателна кутия са необходими минимум десет писмени заявления от лица с трайни увреждания. „Всяко от тях е по образец, собственоръчно подписано и изпратено по поща, факс или e-mail към общинските администрации. Към него трябва да се прикрепи и документ за инвалидност. Всичко това е със срокове във времето – не по-късно от 20 дни преди изборния ден. По този начин пред хора с увреждания, които искат да гласуват от дома си, се изправят прегради от допълнителни и утежняващи живота им административни процедури. И това при положение, че все пак живеем в 21 век“, изтъкна Сергеева.

Тя отбеляза, че голяма част от хората в неравностойно положение са с добра компютърна грамотност. „Голяма част от тях имат много ясна преценка за политическата ситуация в България. Достатъчно са се нагледали и наслушали на обещания без покритие, на предизборни послания без последствия. Тези хора могат и трябва да дадат своя глас. Нужно е да могат да го правят с едно натискане на клавиша, без посредници. И този глас да бъде масов и чут. Това е същността на демокрацията, а не парадът на тълпите с купен вот. Нито пък изричните административни пречки, които още повече ги карат да се чувстват непълноценни в нашето общество“, каза още политикът от Български демократически форум.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Check Also

Позиция на ПП Български демократически форум

Днес  25.04.2019 г. ПП Български демократически форум (БДФ) сключи политическо споразумение с ПП ГЕРБ за ...