четвъртък , 30 май 2024

Ние, Десните!

Изказване на председателя на Български демократически форум Жаклин Толева на пресконференцията за представяне на десния политически съюз Коалиция „ДЕСНИТЕ”.

06.08.2014, БТА

Уважаеми дами и господа, аз ще направя само два или три щриха за това, което накара Български демократически форум (БДФ) да сътрудничи на тази идея за създаването на коалиция „Десните”. Ще ви призная, че когато започнахме с колегите да говорим дали бихме могли да ходим заедно един път за в бъдеще, ние не просто дефинирахме, че ценностите ни са общи и че целта ни е една. Ние дефинирахме тази цел така: „съществуването на България като демократична, правова, справедлива, национално силна държава в Обединена Европа, с държавно управление, фокусирано върху достойното битие на човека, свободата и развитието на личността и благоденствието на обществото„.

БДФ e партия, която има определено характеристиката на родолюбива и национално-отговорна политическа сила, която винаги е държала България да е достоен субект на политическата, историческата и културна сцена в Европа. Като председател на БДФ искам да изкажа благодарност към партньорите, с които вече сме заедно. Благодарност за това, че ние, формулирайки тази цел, успяхме да надскочим чисто политическото говорене и проявихме едно наистина държавническо мислене. Едно осъзнаване за това, че имаме национална кауза, имаме национални интереси, имаме един национален идеал, който всички ние тук – „Десните” – виждаме осъществим в Обединена Европа. Имаме дефиниция, че националният интерес днес е достойното битие на гражданина.

И затова искам да изкажа тази благодарност на колегите, че наистина всички проявихме това държавническо мислене. Защото съм убедена, че в този случай ние ще бъдем абсолютно категорични в отстояването на политиките, които България ще води. Ще бъдем безкомпромисни към опитите на великоимперските интереси да преориентират България от Европейския съюз към Евразийския съюз или др. интереси.

Отново ви благодаря, дами и господа!

Това е единият щрих, който държах да подчертая. Защото смело можем да кажем, че в България днес вече има политически субект, който можем да наречем национално-патриотични десни сили.

Вторият щрих е дотолкова, доколкото можем да се наричаме или да претендираме да бъдем десни. Да, това е абсолютно категорично и безсъмнено. От една страна, защото ние биографично сме свързани с дясното. От друга страна, защото ние професионално и като опит, част от седящите тук на масата, са показали, че могат да правят много сериозни реформи. А реформите, нека да си дадем сметка, че са просто инструмент! Инструмент на решенията, които се вземат, а решенията са леви, центристки или десни.

По-важното е, когато говорим за дясното, че ние сме убедени, че поставяме началото на едно единодействие на десницата, водени от бъдещето. Обединени от идеята за бъдещето, а не от миналото.

Ние в никакъв случай не отричаме – напротив, гордеем се с всички достижения, които направи десницата в управленията си в миналите години. Но особено важно е да подчертаем, че днес нашата десница е тази, която не води спорове, защото намира решения; която не търси виновни точно защото намира решения; която няма нужда от оправдания точно защото намира решения – решения за бъдещето. Защото знаем, че сме надскочили и теснопартийните си и лични интереси в името на това обществено благо, за което цитирах още в самото начало.

Разбира се, вие ще намерите в нашите програмни документи и характеристиките на дясното. Те безспорно са свързани с това, че искаме да дадем възможност на предприемчивите, на свободолюбивите, на тези които с воля, с труд, с таланта си, с усилията си могат да генерират обществено богатство на държавата. Но това са детайли, които ние ще имаме възможност впоследствие в редица пресконференции и в нашите документи да представяме пред вас.

И третият щрих, който също е свързан с идеята за дясното, защото ние се казваме „Десните”, е не само нашата национална, но и лична отговорност и желание да се солидаризираме с десномислещите хора в България – с онези, които не намират истинското си представителство днес в политически субекти; които или се колебаят за кого да гласуват, или изобщо не излизат да гласуват (знаете статистиката); или дори нещо по-ужасно – онези, които изпадат в нихилизъм, национален нихилизъм, просто защото са свалили доверието си от политическата класа.

Затова ние имаме отговорността да претендираме, че можем да бъдем представители на всички онези стотици хиляди, които имаха в началото на промените мечтата за една по-добра, по-различна, свободна България.

И ще ми позволите да завърша с една историческа аналогия. Имаше един американски президент, който в Берлин, на Берлинската стена, която беше символът на Желязната завеса, точно в знак на солидарност с всички, поробени от комунистическия режим държави, и особено с Източна Европа, каза: „Аз съм берлинчанин”. Със същата отговорност ние днес заявяваме нашата солидарност с деномислещите хора на България, като казваме:

„Ние сме десни”!

Благодаря ви!

Check Also

Позиция на ПП Български демократически форум

Днес  25.04.2019 г. ПП Български демократически форум (БДФ) сключи политическо споразумение с ПП ГЕРБ за ...

Вашият коментар