Днес България чества 1-ви февруари – денят за почит и признателност към жертвите на комунизма. Едва за втори път. 21 години след началото на демократичните промени и 11 години след като бе приет Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Позиция на партия Български Демократически Форум по повод 1 февруари – ден на почит и признателност към жертвите на комунистическия режим и 67 години от Народния съд в България

Днес България чества 1-ви февруари – денят за почит и признателност към жертвите на комунизма. Едва за втори път. 21 години след началото на демократичните промени и 11 години след като бе приет Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

На този ден Български Демократически Форум не само отдава почит, не само прави поклон пред жертвите на физическото посегателство. На този ден ние не само изпълняваме резолюцията на Европейския парламент за „поддържане на спомените за миналото живи”.

За Български Демократически Форум 1-ви февруари е ден за преценка, изобличение и осъждане на всички изстъпления спрямо човека, мотивирани от идеология.
В изстъпленията си идеологията на комунизма наричаше инакомислещия „класов враг, враг на народа”, посегна на собствеността, порази душевността и проповядваше, че на власт се идва с революция, което означава кръв и терор.

В изстъпленията си тази идеология посегна на един от институтите на държавността – българската армия и унищожи голяма част от генералитета и офицерския състав. Тези жертви са повече на брой, отколкото България бе дала във войните от Освобождението до края на Втората световна война. Народният съд издаде над 10 000 присъди, от които 2730 смъртни. А Нюрнбергския процес съди 19, от които само 12 на смърт! Убитите без съд и присъда в България са много повече!

Звучи като парадокс, но идеологическото изстъпление стига до там, че да се издаде присъда от 15 години строг тъмничен затвор за „фашистка дейност и антисемитизъм” на Димитър Пешев. Същият Димитър Пешев, който ние днес, в демократична България, честваме като спасителят на българските евреи!

Идеология! Затова жертвите са толкова много в България. Те не са само след 9.ІХ.1944 г. или само след 1.ІІ. 1945 г. Жертви има далеч назад преди 1944 г. – и на атентата в църквата „Св. Неделя”, и на последващите единични убийства на личности от българския политически живот, с посегателство върху цели среди, каквито са например СБНЛ, които дават едни от значимите жертви в отмъщението на идеологическия им противник.

Днес честваме 1-ви февруари, за да опазим бъдещето от нови посегателства. Защото всяка идеология, приложена в нейната крайност, може да доведе до изстъпление. И този риск съществува не само за България. Това е опасността, която с днешното възпоминание всъщност трябва да припомним.

1.2.2012г.
София

За контакти: 0878 499259

Check Also

Позиция на ПП Български демократически форум

Днес  25.04.2019 г. ПП Български демократически форум (БДФ) сключи политическо споразумение с ПП ГЕРБ за ...

Вашият коментар