четвъртък , 13 юни 2024

Теменужка Петрова, БДФ: Електронното гласуване ще привлече младите граждани

Temenujka Petrova

Един от най-положителните ефекти на въвеждането на електронното гласуване е свързан с привличането на младите граждани на България към изборния процес. Това обяви членът на Български демократически форум във Варна Теменужка Петрова.

„Със сигурност повишаването на активността покрай компютърния вот ще се усети най-вече при сънародниците ни, живеещи в чужбина. Много по-улеснени ще се чувстват и хората с физически увреждания и заболявания, както и по-възрастните избиратели, за които отиването до урните към момента представлява проблем – каза Петрова. – Изключително позитивна страна на електронното гласуване обаче е възможността да мотивираме младите да участват по-масово при определянето на политическите съдбини на България. За тях интернет е естествена среда, технологичните им познания често са в пъти по-високи от тези на родителите им, надали ще им е трудно да упражнят вота си по електронен път. Към момента голяма част от младежите не гласуват по традиционния начин с хартиени бюлетини, затова и мнозинството от тях се чувстват непредставени в институции, парламент и местни власти“.

Теменужка Петрова категорично не споделя мнението, че електронното гласуване е по-несигурно от досега използваното. „Дори напротив – компютърният вот елиминира възможността от (съзнателни или несъзнателни) човешки грешки при преброяването на гласовете, отпада и вероятността гласът ни да бъде обявен за невалиден. Отделно от това, хората ще имат опция да променят вота си по няколко пъти в случай на колебание или грешка, в преброяването ще участва само последното им решение“, обясни Петрова.

Тя призова всички симпатизанти на партията да отговорят с „Да“ на референдума за електронното гласуване, който ще се проведе на 25 октомври заедно с местните избори.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Check Also

Позиция на ПП Български демократически форум

Днес  25.04.2019 г. ПП Български демократически форум (БДФ) сключи политическо споразумение с ПП ГЕРБ за ...