Тодор Стефанов, БДФ: Страховете от електронното гласуване са неоснователни

ObshtSavetnik_flaer_A5_TStefanov_lice

Страховете от електронното гласуване, които някои политически сили се опитват да насаждат в обществото преди референдума на 25 октомври, са неоснователни. Това обяви председателят на общинската организация на партия Български демократически форум (БДФ) в София.

„Сред аргументите на противниците на референдума чуваме и този, че едва ли не внезапно, изведнъж и необратимо предстои компютърният вот да смени този с хартиената бюлетина. И че така хората ще загубят контрол върху своя глас. Използването на подобни мантри в кампанията е лесно обяснимо – за някои категории от населението информационните технологии все още са нещо непознато и плашещо – каза Стефанов. – Този страх обаче лесно може да бъде оборен още с прочитането на първите членове на проектозакона за електронното гласуване, а именно член 2 (2), член 3 и член 4. Там подробно е описано, че електронният вот е равносилен на хартиения, не го замества, а гражданите имат право да избират кой от двата метода за изразяване на волята си да преподпчетат. Т.е. от възможността за интернет вот ще се възползват само тези, които изрично го пожелаят, а останалите ще могат да гласуват по стария начин“.

Стефанов изрази несъгласие и с другия основен довод на опонентите на електронното гласуване – че са възможни злоупотреби с личните данни и манипулации на резултатите от изборите. „Според мен дори най-яростните противници на идеята ще се съгласят, че си заслужава поне да опитаме да въведем частично компютърния вот – например на следващите избори той да важи само за гласоподавателите в чужбина. А след това, на база на резултата, да вземем окончателно решение. В ерата на информацията и комуникациите сме длъжни да дадем път на новите технологии, вместо да ги отричаме завинаги“, добави общинският председател на БДФ в София.

 Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Check Also

Позиция на ПП Български демократически форум

Днес  25.04.2019 г. ПП Български демократически форум (БДФ) сключи политическо споразумение с ПП ГЕРБ за ...