БДФ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В ЛОВЕЧ

Лагерът „Слънчев бряг” е създаден през 1959 г. и е закрит през 1962 г. със заповед на тогавашния вътрешен министър Мирчо Спасов. По официални данни през неговите бараки са минали 1500 души. От тях 155 се водят безследно изчезнали, а за 147 са намерени смъртни актове. Истинският брой на жертвите обаче не е установен. По спомени на очевидци – всеки делничен ден в лагера са убивани от 1 до 3-ма души – без повод и причина. Убийства, си спомнят лагеристите, не е имало само в събота и неделя, когато началниците на лагера са почивали.

Председателят на Български демократически форум, Жаклин Толева, заедно с членове на Централното ръководство и на партията се поклониха пред жертвите на комунистическия режим в лагера „Слънчев бряг“, Ловеч. В шествието-поклонение, организирано от СДС, се включиха председателят на СДС Мартин Димитров, зам.-председателят на партията Найден Зеленогорски, депутатите д-р Ваньо Шарков, д-р Цветан Костов, Лъчезар Тошев, Драго Михалев – председател на Съюза на репресираните, граждани и гости на Ловеч. С едноминутно мълчание бе отдадена почит на жертвите на комунизма и бе отслужена панихида от Негово Високо Преосвещенство ловченския владика Гавриил.

„Ние, членовете на БДФ, сме тук, за да спомним един национален позор, когато класовата злоба с революционна идеология осъществи едно национално заколение”, каза Председателят на БДФ Жаклин Толева при поднасяне на венец пред Паметната плоча на жертвите на комунизма. „Днес ние имаме памет и поднасяме поклон на хилядите затворници, които са били в този лагер, на стотиците, които са изчезнали безследно, намерили смъртта си тук. Тук не е поругавана само съдбата на стотици, на хиляди български семейства. Страшното е, че тук са се опитвали да убият националното ни достойнство и мъжество. И именно затова нашият дълг е дълг не само пред бъдещето, а пред олтара на България. Защото днес сме свидетели на това как метаморфозиралата БКП, заедно с други политически сили се опитва да реабилитира идеята на социализма чрез музеи. За тези жертви тук няма музеи, но те са светците пред олтара на Отечеството ни. Дълг на всички ни е да не допуснем повече черни забрадки на българския народ. Поклон пред паметта им!”


About the Author

avatar
Асен Величков
Роден на 28.06.1980 г. Завършва Софийския университет „Св. Кл. Охридски” с бакалавърска степен по „Културология” и магистърска степен по „Международни отношения”. Специалист в областта на политическите анализи. Разработвал е и управлявал европейски проекти в областта на културата.

Бъдете първият коментирал "БДФ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ЖЕРТВИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В ЛОВЕЧ"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.