Васил Априлов направи колосален принос. Кога? Когато спря да се гърчее и се нарече българин

Разделението на про- и анти- (било Русия, САЩ, Турция…) не води до нищо градивно – краде от националната ни енергия

 

Г-жо Толева, в своята програма Коалиция Реформаторски блок-Глас народен поставя силен акцент върху родолюбието.

Това е нещо, за което ние, от Български демократически форум, настоявахме, когато влязохме в коалицията. Ние определяме патриотизма като усещане за принадлежност към Отечеството. Патриотизмът е социология на единство между народ, земя, държава и власт. Той е съзнание за общност с история, разнообразие и богатство на културни ценности. Патриотизмът е измерение за нещо по-голямо, за което се жертва личен интерес. Той е националният потенциал, който прави просперитет. Истинският патриотизъм утвърждава, а не разрушава. Той не посяга на чуждия живот, нито на чуждия олтар, а свещенодейства пред олтара на Отечеството. Мъдростта, натрупана от повече от 1300 години държавност, е огромният духовен капитал, който е част от душевността на българина. И аз съм убедена, че вътрешният компас на народа ни ще му даде ориентир, за да разграничи днес патриотарството от патриотизма.

 

Каква според Вас трябва да бъде външната и вътрешната политика на България в тези размирни времена, в които живеем? 

Времената наистина са размирни. Факт са нестихващите попълзновения от всички страни на великоимперски интереси в ущърб на българския суверенитет. Много е болно да видиш душата на народа си разделена на про и анти – било по отношение на Русия, било по отношение на САЩ или на Турция… Кого обслужва това? За мен това разделение не води до нищо градивно! То краде от националната ни енергия. Енергия, която можем да впрегнем да твори бъднината ни.

В това отношение Габрово е един прекрасен пример в нашата будителска история. Вземете делото на Васил Априлов – неговия колосален принос във Възраждането. Кога? Когато спря да се гърчее и се нарече българин! И аз наистина вярвам, че ние сме в състояние като българи да направим това вгръщане, това осланяне на собствените ни способности. Да спрем с нихилизма. Да върнем доверието в институциите и в държавността. Защото за мен това доверие също последователно и съзнателно е подривано с десетилетията. И когато знаем кои сме и накъде отиваме, можем във външната си политика да отстояваме достойното си място на картата на международните отношения и в частност в Европа. Защото в Обединена Европа ние виждаме осъществен националния идеал на дедите ни. Така днес ще отстояваме една адекватна и реална държавна политика спрямо българските малцинства зад граница.

Когато казвам, че е във възможностите ни да направим тези неща, аз наистина вярвам, че градове като Габрово, като Трявна, като Севлиево пазят като най-голямо съкровище бисерът на българщината. Него трябва да извадим и да оценим. Това е моята убеденост.

 

Интервюто е публикувано на 10.03.2017 г. във вестник „100 вести“ – Габрово.

Интервю на Жаклин Толева във вестник "100 вести" - Габрово.

Интервю на Жаклин Толева във вестник „100 вести“ – Габрово.

Бъдете първият коментирал "Васил Априлов направи колосален принос. Кога? Когато спря да се гърчее и се нарече българин"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.