Г-7 със спешни мерки за финансова стабилност

ас. Онник Таракчиян,
финансов анализатор

Преди броени дни седемте най-развити страни от групата Г-7 се разбраха да предприемат общи мерки, за да успокоят финансовите сътресения, да подобрят ликвидността на пазарите и световния икономически ръст. В този смисъл прозвуча изявлението на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-7, разпространено в Токио след състоялата се между тях спешна конференция.

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че „активно ще прилага” програмата си за изкупуване на облигации. Така тя сигнализира готовността си да изкупува италиански и испански държавни облигации, за да овладява дълговата криза в Еврозоната. Именно този подход ще избегне това което на практика се случи с южната ни съседка Гърция.

ЕЦБ одобри замислените икономически реформи и мерки по съкращаване на бюджетните дефицити. Участниците в конференцията приветстваха и общото решение на Франция и Германия, които прогласиха категоричното си съдействие за европейските финансови реформи.

Президентът на Франция Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел изказаха в обща декларация своята готовност за пълното прилагане на мерките за облегчаване на гръцката дългова криза, съгласувани на 21 юли в Брюксел.

Съучастието на Франция и Германия от своя страна е още един положителен сигнал за Гърция. Двете страни обявиха още, че подкрепят решенията на Италия и Испания за скорошна фискална консолидация, и особено намерението на италианското правителство да постигне балансиран бюджет година по-рано от първоначално определения план.

Двамата европейски лидери изразиха ясно становището си, че бързото прилагане на обявените спасителни действия ще бъде огромен принос за възстановяване доверието на пазарите. Националните централни банки в еврозоната също решиха да се намесят на пазарите, за да се обуздае растящата дългова криза.

About the Author

avatar
Редакция
Вестник "Прелом"

Бъдете първият коментирал "Г-7 със спешни мерки за финансова стабилност"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.