Денят на храбростта

Св. Георги Победоносец

Йордан Лисичков

Гергьовден – 6 май – един от най-големите български празници, в които народът ни отдава почит на светци – олицетворение на храбростта и победата над злото.

Свети великомъченик Георги Победоносец е роден в християнско семейство в Кападокия. Бидейки войник, благодарение на качествата си бързо израснал до военен трибун и член на държавния съвет. Когато се разкрил, че е християнин, бил подложен на много мъчения, които твърдо понасял. Накрая бил обезглавен от властите в Римската империя. Според преданието, след смъртта си Св. Георги, яхнал бял кон, промушил страшно чудовище. Изографисан е така на всяка икона или във фреските на всички български църкви. Заради показаното мъжество при мъченията и победата над чудовището, Св. Георги бил наречен Победоносец.

Не всички знаят, че в България по предложение на ген. Христо Луков от 1936 г. (когато той е бил военен министър) Георгьовден е обявен за ден на храбростта и войската. Незабравимият водач на Българските национални легиони ген. Христо Луков, героят от три войни, модернизирал и укрепил със своя военноорганизационен гений българската войска до ниво, отговарящо на легионерското верую за национално могъща и социално справедлива България, има мъченическата смърт на светеца, борещ се срещу злото. Той бе подло убит в първата от поредица терористични акции, проведени от комунистическите „бойни групи”, действащи с неподражаем садизъм.

На 6 май в паметта на нашия народ, заедно с образа на Св. Георги ще шества и друг светлик: образите на българите, загинали от страшното зло – комунизма, но превърнали се в победоносци.

Бъдете първият коментирал "Денят на храбростта"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.