Димитър Делчев: КОД и БДФ предлагат ясна консервативна визия

Димитър Делчев е роден в Габрово. Завършва с отличие НБУ бакалавърска специалност История и втора специалност „Антична култура и литература“. Завършва с пълно отличие ВТУ магистърска специалност „Обща история. Нова и съвременна история на Европа.“ На 12 години става шампион на Габрово по шахмат във възрастовата група до 20 години. Шести от републиканско първенство по блиц до 18 години. Внук на дългогодишния политически затворник Митьо Делчев /Карабаджаков/.

 

Разкажете ни малко повече за причините да се включите в предизборната кампания?

Следя предизборните кампании от съвсем малък, защото и майка ми,  и баща ми винаги са били ангажирани с политическия процес. През очите на детството ми премина сгромолясването на синята идея. Година след година изпитвах отново и отново горчивото чувство от поредния изборен провал. В един момент се чувствах напълно непредставен политически. Тук е мястото да благодаря на Жаклин Толева, която възроди БДФ и на Петър Москов, който създаде КОД, защото по този начин получих възможност да видя много от идеите си,  въплътени в реално политическо говорене. Получих и възможност и да застана с името си зад тези идеи в листата на КОД Габрово.

 

С  какво Ви привлече консервативната идея?            

За мен консерватизмът  е преди всичко средство, с което да защитим традиционните християнски ценности. Консервативната идея възниква през 18-ти  век в трудовете на Едмънд Бърк. Тази идея се ражда, като защитна реакция по отношение на Френската революция и нейните утопични схващания. Консерватизмът от края на 18-ти  век не отрича нуждата от реформи, но смята, че те трябва да станат по бавен и еволюционен път, отчитайки културните натрупвания,  оставени от предишните поколения. Днес обществото е много отдалечено от морала на дедите си. Затова смятам, че се нуждаем от рязко, а не бавно връщане към ценностите,  оставени ни от нашите предци.

 

Кои са основните опоненти на консервативната християнска идея според Вас?

Първоначалният противник, както вече казах,  са френските революционери. Те се опитват да заменят устоялият векове наред порядък с утопични идеи, дело на скучаещи философи, и с неизменните за всяка утопия реки от кръв. Впоследствие се появяват така наречените светски религии – от комунизма, и нацизма, до днешния либерален розово-зелен фундаментализъм. Всички те искат да свалят Бог от Неговия трон и да поставят на мястото Му, своите идеологически фетиши. Или, както казва Честъртън, „когато хората спрат да вярват в Бога, те не спират да вярват въобще, но те вярват в каквото им е угодно“. Днес на изпитание са поставени основополагащи за човешкия вид категории, като пол, семейство, народ, църква. Гласът на консерватизма срещу либералните нововъведения е гласът на предците ни, който ни казва,  че вървим към пропаст.

 

Какви са предизвикателствата пред Европейския съюз днес?

Предизвикателствата са много. Можем да започнем с ислямския фундаментализъм, който заплашва да подчини нашия континент под зеленото знаме на пророка Мохамед. Предизвикателство е набиращият  сили китайски комунизъм, както и Путиновият неосъветски курс. Но най-голямото предизвикателство е овладяването на европейските институции от хора без ясна визия за бъдещето и без стабилна ценностна основа, което води до неизменна духовна криза. Като убеден европеец наблюдавам с притеснение как Европа губи своята относителна тежест в международните отношения. Преди 150 години всички Велики сили са били европейски, днес не е така. Лишен от своите културни кодове и с подменени ценности ЕС все повече губи от своята конкурентноспособност. Когато европейски политици ви казват, че трябва да вкараме сирийци, с чиято помощ да решим демографската криза, дори да не сте консерватор, разбирате, че нещо не е наред.

 

А  какви са предизвикателствата пред България днес?

Предизвикателствата пред България са сходни с тези, пред които се изправя Европа, от  която сме неотделима част. Под вдигнатия юмрук на президента се роди една много опасна симбиоза между старата просъветска левица и модерните млади либерали. Тя се нуждае от качествен отпор от ясна идеология, която да й противостои. Виждаме, че ГЕРБ се опитва, но не успява да го направи. И причината не е в липсата на добра воля, а в идеологическите дефицити на управляващите. Затова КОД и БДФ предлагат ясна консервативна визия,  включваща лустрация, декомунизация, силна държавност, икономическа свобода и християнски морал. Вярвам, че именно тази програма може да насочи България в желаната от нас консерваторите насока.

 

Бъдете първият коментирал "Димитър Делчев: КОД и БДФ предлагат ясна консервативна визия"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.