За бонусите и рибата

Тома Христов

Премиерът Борисов очевидно не се притеснява да прави кадрови промени, дори на най-високите етажи в изпълнителната власт. Нещо, за което публично бе предупредил съпартийците си още преди изборите. Тази негова строга последователност всява респект у министрите, на които не им остава нищо друго, освен да козируват. Но дисциплина си трябва. Малко да се изпусне контролът и ето какво става – бонусни скандали. Кой да предположи, че при наличието на приет през 2010 г. от ГЕРБ нарочен закон за допълнителните възнаграждения от участия в бордове, зам.-министри, членове на политическия кабинет и т.н. ще си намерят начин и пак ще си отпуснат бонуси. При това – сами на себе си. И не само, но и нагло ще обясняват на целокупния ни изстрадал в беднотия народ, че имат право. Явно Борисов все пак е видял резила на доводите им по телевизиите, защото още на следващия ден им поиска оставките. Но разразилата се буря не подмина и останалите. Притиснати до стената от обстрела на БСП, в опит да се защитят, ГЕРБ извадиха данни за бонусите на Тройната коалиция. Да, наистина,  12-те хил. лв. и дори 73-те хил.лв. за 2011 г. на светкавично уволнените д-р Нешева и Николова са нищо спрямо масово получаваните шестцифрени бонуси от кабинета на Тройната коалиция. Само за 2007 г. те са били над 700 000 лв.! И все пак!

Въпросът е принципен. Размерът няма значение!

„Мисля, че тук, в този кабинет, ясно и точно казах, че длъжностните лица министър, заместник-министър началник на политически кабинет, областни управители, заместник областни управители в условията на криза няма да взимат допълнителни пари. Едни ги наричат бонуси, други– ДМС, трети – от участие в бордове и т.н.”, категоричен бе Борисов на заседание на Министерски съвет в сряда, 29.2.2012 г., и даде срок от 2 дни да се върнат. В противен случай следват уволнения. И никак не се шегуваше. (За радост дори на върлите си отрицатели.)

Защото рибата се вмирисва от главата.

Друг е въпросът, дали главата знае какво става с опашката. Защото от доста време се разнася смрад и оттам. Но дано примерът на премиера е заразителен.

About the Author

avatar
Асен Величков
Роден на 28.06.1980 г. Завършва Софийския университет „Св. Кл. Охридски” с бакалавърска степен по „Културология” и магистърска степен по „Международни отношения”. Специалист в областта на политическите анализи. Разработвал е и управлявал европейски проекти в областта на културата.

Бъдете първият коментирал "За бонусите и рибата"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.