Кризата и пазарът на имоти у нас

Цените на имотите продължават своето движение надолу. Дали тази тенденция ще се запази или вече сме достигнали дъното?

Ас. Онник Таракчиян, финансов анализатор

Средната цена на жилищата в страната към 30 септември 2011 г. е 901,32 лв. за кв.м,. информираха от НСИ. Това е почти толкова, колкото е струвал кв.м. жилищна площ пред близо 5 години – 903.96 лв. в края на 2006 г., според официалната статистика на НСИ.

С други думи след 12 поредни тримесечия на спад в цените на имотите, те се върнаха на цени от преди 2006 г. И докато в Плевен и Сливен покупко-продажбата на имоти се осъществява на цени, идентични с тези от 2006 г., а в Пловдив, Пазарджик и Кърджали те са отчели спад или ръст от 1 на сто, то има областни градове, където цените отчитат доста големи изменения.

Например в Габрово, където имотите поевтиняха с над 20 на сто, във Велико Търново и Стара Загора отбелязаха спад от 19 и 18 на сто. Във Враца цените се понижиха с 12 на сто, в Смолян и Русе с по 11 и 10 на сто.

На обратния полюс е София – град, където жилищата са с над 74% по-скъпи спрямо 2006 г. Двуцифрен ръст за изминалите 5 г. бележат и жилищата в Силистра, Разград и Кюстендил.

В София средните цени за широк център варират от 700 до 900 евро, като в зависимост от това дали жилището е санирано, ремонтирано, със сменена дограма и врати, подменена ВИК и ел. инасталация, както и дали е супер лукс, имотът може да достигне и до 1 200 евро за квадратен метър. Неслучайно все повече хора прибягват до покупката на имот в гр. Перник, който е много близо до София и където поевтиняването е от 6 на сто.

Големите жилища, обявени за продажба в престижните квартали на София, чакат с месеци купувач, което кара собствениците да намаляват офертите си. Темпът на поевтиняването е сериозен, сочи официалната статистиката. Според експерти в областта на недвижимите имоти причина за слабото търсене е не само кризата, но и очакванията на инвеститорите цените да продължат да падат. Много хора с пари в момента изчакват или купуват само уникални имоти, които рядко излизат на пазара.

В началото на изтеклото тримесечие излязоха окончателните данни на НСИ от преброяването на населението и жилищния фонд, проведено в началото на 2011 г. Според данните, населението на България е намаляло със 7%, а броят на жилищата в страната е нараснал с 5,4% спрямо преброяването от 2001 г. – от 3 688 802 жилища през 2001 г. на 3 887 076 през 2011 г. Още тук проличава разминаването между демографските тенденции и жилищния пазар.

Все пак следва да се отбележи и че нарастването на жилищния фонд е сравнително малък процент на фона на бума, който изживя имотният пазар през изминалото десетилетие и на фона на нарастванията, измерени при предишни преброявания (през 90-те години броят на жилищата е нараснал с 20%).

Което означава огромно предлагане на фона на ниско търсене, а това респективно оказва влияние и върху цената.

Данните на НСИ сочат още, че процесът на нарастване на жилищния фонд, наред с намаляването на населението, е довел до намаляване на броя на обитателите на 1 жилище – от близо 4 човека през 1965 г. до 1.9 човека в жилище през 2011 г. Процентът на собственост на жилища в България е 97,5% и е доста по-висок от този в другите европейски страни, в които той варира между 50 и 80%.

Продължава процесът на урбанизация, който е непрекъснат от 1975 г. насам и при който делът на населението, живеещо в градовете, непрекъснато се увеличава и достига до 72,5% през 2011 г. Това обяснява и по-големия брой на наличните жилища в градовете (66% от общия брой жилища), както и по-големия интерес на местното население към покупка на имоти най-вече в големите градове, към които е основната част от вътрешната миграция – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Към момента основните показатели на имотния пазар в България са: завишено предлагане на имоти спрямо търсенето им и все още падащи цени. Ще отнеме няколко години наличните имоти да бъдат абсорбирани, преди да започне съживяване на строителството на нови сгради, най-вече в големите градове. Наред с това, голяма част от жилищния фонд в градовете се състои от панелни сгради, ЕПК и стари тухли, които са доста амортизирани и собствениците на такива имоти ще насочат своя интерес към ново строителство.

About the Author

avatar
Асен Величков
Роден на 28.06.1980 г. Завършва Софийския университет „Св. Кл. Охридски” с бакалавърска степен по „Културология” и магистърска степен по „Международни отношения”. Специалист в областта на политическите анализи. Разработвал е и управлявал европейски проекти в областта на културата.

Бъдете първият коментирал "Кризата и пазарът на имоти у нас"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.