С БДФ ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ!

Национален съвет на Българския демократически форум

На 26 ноември 2011 г. в София се проведе Националният съвет на Български демократически форум. На него бяха обсъдени резултатите от участието на БДФ в президентските и местните избори 2011 г. Анализът на изборите започна с благодарност от Председателя на БДФ – Жаклин Толева към всички членове и симпатизанти на партията, допринесли за събирането на 9 949 подписа за регистрирането на БДФ за участие в изборите, според изискванията на новия Изборен кодекс. Направен бе обзор на участието на партията в президентските избори като част от Съюза на Десните Сили и в местните – самостоятелно или в коалиция.

БДФ е партия, с която в бъдеще ще се съобразяват! Това показаха местните избори 2011, заяви Жаклин Толева. „Защото вече можем да кажем, че зад бюлетина, в която фигурира името на БДФ, стоят над 30 000 гласа. Но ние самите имаме още много работа в посока преди всичко на по-добрата комуникация на местните структурите с Централното ръководство. Ние имаме задължението да станем един добре дисциплиниран, координиран и синхронизиран организъм, работещ в името на общите каузи и общите цели. Само тогава ще можем да постигнем пълен успех. Това сме научили от нашите бащи, които са били в редиците на СБНЛ.”

Членовете на НС анализираха предизборните ситуации по общини, политическите си ходове и резултати. Думата бе дадена на двама от новоизбраните общински съветници на БДФ – Яница Шопова от Ботевград и Николай Каваклийски от Кюстендил.

Яница Шопова изказа своята благодарност за подкрепата от ЦР на БДФ на тези избори. „Нещото, с което се гордеем в Ботевград, е, че БДФ излезе със самостоятелна листа и успя”, каза тя. „На местните избори в града участваха 19 партии (някои от тях бяха в коалиции), имаше 290 кандидати за общински съветници, борещи се за 29 места. В листата на БДФ в Ботевград участваха 11 известни личности, които се ползват с авторитет в града. Личности, които макар че не са репресирани по времето на социализма, са потърпевши от политиката на последните управляващи и са наши съидейници. В Ботевград БДФ не беше познат като партия. Имаше много въпроси – каква партия сме и за какво се борим.

Предизборната кампания протече с големи манипулации – имахме и заплахи за физически разправи. Но ние не се поддадохме. Много гласове ни бяха откраднати – поне стотина. Но все пак успяхме! 30 гласа не ни достигнаха, за да бъде избран и втори общински съветник от БДФ.

Ние не разчитахме нито на купени гласове, нито на платена агитация. Нашата сила бяха имената ни, идеите ни – какво можем и какво бихме могли да направим за града”, каза в заключение Яница Шопова.

Николай Каваклийски, който от името на БДФ след изборите откри като доайен работата на Общинския съвет в Кюстендил, сподели, че на тези избори са се сблъскали идеологиите и интересите. „Оказа се, че интересите като че ли преобладават пред идеологиите”, каза той. „Мнозина предпочетоха интереса. Но ние от БДФ разчитахме на личностните качества и популярността на издигнатите от нас кандидати. Там ни беше силата и в идеите, които имаме. Да, имаше и купуване на циганските гласове, хвърлиха се много пари за реклама от някои партии, имаше и заплахи, и много страх! Но ние от днес трябва да мислим за следващите избори. Сред младежите се забелязват два полюса – има доста патриотично настроени момичета и момчета, но има и други, които са крайно незаинтересовани. Ние трябва обезателно да привлечем тези хора към БДФ.”

„Общата оценка, която бих дал на участието на Български демократически форум в тези избори е, че това, което направихме, съвсем не беше малко”, каза Муравей Радев. „Направихме заявката в политическия живот на България на национално ниво и на местно ниво. Но аз мисля, че това, което от тук насетне следва да правим, е да останем на мястото си категорично с ясни цели и образ и най-вече с ясни претенции за утрешния ден. Защото тези избори бяха една генерална тренировка на БДФ за предстоящите парламентарни избори след две години. И смятам, че тази тренировка беше полезна и свърши своята работа. Направи ни по-опитни, по-силни, по-самоуверени, без да бъден самонадеяни! И ние трябва да се готвим за следващите избори, отчитайки всичко онова, което се случи на тази кампания. Ние трябва да знаем къде можем да бъдем излъгани и да не го допускаме.

Ние трябва и да разширим това, което сме постигнали, в утрешния ден. Ще трябва да приспособим нашите непреходни ценности и идеали, да ги приложим към динамиката на бъдещето, за да могат те да бъдат разбираеми, всеки да бъде докоснат от тях и хората да идват при нас.”

По отношение на коалиционната политика Муравей Радев каза: „Ние можем да бъдем желан партньор, ако сме силни. Затова са ни нужни структури и хора, участия в политическия живот по места и на национално ниво. Ако това направим за тия две години, ние ще имаме много сериозен успех.”

 

About the Author

avatar
Асен Величков
Роден на 28.06.1980 г. Завършва Софийския университет „Св. Кл. Охридски” с бакалавърска степен по „Културология” и магистърска степен по „Международни отношения”. Специалист в областта на политическите анализи. Разработвал е и управлявал европейски проекти в областта на културата.

Бъдете първият коментирал "С БДФ ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ!"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.