Учредиха новата политическа партия „Движение България за гражданите”

Дафинка Добрева

 

Навръх Джулая, символа на копнежа по свобода на едно цяло поколение българи, бе учредена най-новата политическа партия „Движение България на гражданите” (ДБГ). За неин безспорен лидер, вече и официално, единодушно бе избрана г-жа Меглена Кунева. Партията има амбиция не само да участва в предстоящите парламентарни избори, но и да се превърне в първа политическа сила в страната (засега прогнозите са за 7,1% от гласовете). На учредителното си събрание тя се самоопредели като „демократична и дясна”, а не като „дясноцентриска” формация. Ще се бори за „силна държава на свободни хора, която предоставя на гражданите отговорности за собствения им живот и успех, раздава правосъдие, пази здравето на хората и осигурява качествено образование на всяко дете.”

Скептицизмът относно произхода, миналото и дясната ориентация на г-жа Кунева и новата й партията бяха своевременно атакувани и туширани от всички посоки по един образцов начин. За целта към политическия екип и структурите на партията бяха привлечени вече бивши тъмносини партийци от ДСБ, както и знакови фигури от СДС. А самата лидерка многократно протестира в медиите срещу злостните нападки, припознаващи я ту като „снаха”, ту като „червена”, ту като „кукувица”.

Освен това особено бе наблегнато на светлите демократични послания чрез символиката. Така например на представянето на инициативния комитет на „България на гражданите” бяха прожектирани кадри от многохилядните митинги на СДС в първите години на демокрацията. Отново като светъл символ на безрезервния копнеж по свобода. Обвиненията в „политическо бракониерство” и „фалшифициране на собствената си история” бяха подминати с усмивка. Няма лоша реклама.

Освен че се състоя навръх светлата дата на Джулая, учредяването на партията бе на син фон. Представено бе и логото на ДБГ, което в кръг на фона на три нюанса (тъмносиньо, светлосиньо и небесно синьо) изобразява стилизиран дъб със зелено клонче. Повече от очевидно – логото е актуална препратка към протестите на зелените неформали от Орлов мост, които седмица и нещо по-рано се бунтуваха срещу закона за горите, гласуван в Парламента. Спорно е дали еколозите припознават новата партия на г-жа Кунева като своя и защитаваща техните каузи, но зеленото дъбово клонче в логото на ДБГ е налице. Както и истинският дъб, посаден в саксия, пред който бе учредена партията. Остава да видим какви жълъди ще берем след парламентарната есен.

Бъдете първият коментирал "Учредиха новата политическа партия „Движение България за гражданите”"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.