Христос Воскресе!

ЦР на БДФ честити на своите членове и симпатизанти най-големия християнски празник Възкресение Христово!

Вече повече от 2000 години светът живее с една голяма идея, има една нова психология – че смъртта е победима, че има Възкресение.

Великден е най-големият празник за нас, българите. И ние го празнуваме повече от Рождество Христово. Не защото чакаме Възкресението само като благоволение свише и наготово. А защото българинът в историческата си пътека следва своята Голгота, носи кръста си и прави своето разпятие с идея за Възкресение – лично, социално, национално, мирово.

И възкръсва!

Както го прави на 3 април 1860 г.

Навръх Великден в цариградската църква „Свети Стефан”, при църковната служба епископ Иларион Макариополски дързостно не споменава в празничната литургия Вселенския гръцки патриарх, а само султана. С този акт Българската православна църква се отделя от Гръцката патриаршия и обявява своята независимост. За първи път в световната история без да имаме институция държава, защото е още поробена, ние отстояваме право на Независима българска църква. Чрез нея очертаваме диоцезните граници на своя народ! Това е голямата победа на българското Възраждане. Победа, с която става възможно Възкресението на България от пепелищата на половин хилядолетното робство.

Днес отново сме разпнати на Кръста – след годините на комунистическо безбожие. Обезличени и безличностни. Безидейни, разединени. Откъснати от нашите сънародници и в дълг към задграничните ни общности.

Време е за второ Възкресение! Възкресение социално с идеята за национален просперитет в единния европейски път!

About the Author

avatar
Асен Величков
Роден на 28.06.1980 г. Завършва Софийския университет „Св. Кл. Охридски” с бакалавърска степен по „Културология” и магистърска степен по „Международни отношения”. Специалист в областта на политическите анализи. Разработвал е и управлявал европейски проекти в областта на културата.

Бъдете първият коментирал "Христос Воскресе!"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.