Ще допуснат ли САЩ втора криза?

ас. Онник Таракчиян,
финансов анализатор

В началото на този месец рейтинговата агенция Standard & Poor’s понижи дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ от ААА до АА+ с отрицателна перспектива. Повод за решението станаха притесненията за ръста на бюджетния дефицит и държавния дълг на страната. Безпрецедентното решение на агенцията вероятно ще доведе до вдигане на лихвите по дългово финансиране на правителството на САЩ, на американските компании и потребителите.

Намаляването на дългосрочния кредитен рейтинг на САЩ представлява опасност за финансовите пазари. Според някои експерти това може да причини рязко преосмисляне на инвестиционната политика на Китай, най-големият кредитор на Америка и страната с най-голям доларов резерв в света.

Китай неведнъж се е обръщал към Щатите с молба да му бъде гарантирана сигурността по доларовите инвестиции и да разрешат вътрешния си спор за покачване тавана на дълга. Това се налага, защото обърканият пазар на щатски държавни ценни книжа може да разруши международната финансова система и да забави възстановяването на световната икономика.

Ето защо и президентът на САЩ Барак Обама подписа на 3 август закон за намаляване на разходите и вдигане лимита на държавния дълг, позволявайки на Щатите да избегнат технически фалит. Това стана възможно след като сенатът гласува със 74 гласа „за” и 26 „против“ документа, изготвен след дълги месеци преговори между републиканци и демократи.

Два дни преди 2 август партиите успяха да постигнат компромис за вдигането на тавана на дълга на САЩ. Постигнатото споразумение предвижда поетапно свиване на дефицита. На първия етап държавните разходи ще бъдат орязани с 900 милиарда долара през следващите 10 години, на втория – специален комитет към Конгреса трябва да намери до 23 декември 2011 година отговор на въпроса откъде могат да се икономисат още 1.5 трилиона долара.

Тези решения показват една голяма несигурност и трус на финансовите пазари, но от друга страна и консенсус в стремежа на финансисти и политици както за реформи и оздравяване, така и за по-голяма финансова дисциплина. В крайна сметка, въпреки мерките и сериозните изказвания на президента на САЩ Барак Обама, петното върху финансовия имидж на страната трудно може да бъде заличено и в дългосрочен план несъмнено ще окаже сериозно влияние върху нейния инвестиционенен и икономически климат.

About the Author

avatar
Редакция
Вестник "Прелом"

Бъдете първият коментирал "Ще допуснат ли САЩ втора криза?"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.