Младостта е състояние на духа

Картина на украинския художник ЮРИЙ ЗЕЛЕНЬIЙ

Из: реч на Джон Луис,
превод: Дани Чакалова

„Младостта не е календарен период от живота, тя е състояние на духа, настройка на волята, полет на въображението, жизненост на емоциите, превъзходство на дръзновението над плахостта, на охотата към приключения над стремежа към спокойствие и удобство.

Никой не остарява само поради това, че е живял някакъв брой години. Хората остаряват единствено когато изневерят на идеалите си. Годините оставят бръчки по кожата на човека, но ако се отрече от своя ентусиазъм, се съсухря душата му. Тревога, съмнение, липса на самоупование, страх и отчаяние – ето кое в хода на времето кара главата да клюмне и навира духа в сметта.

Независимо дали е на 70 или на 16, именно сърцето на всяко живо същество може да таи любовта към чудесата, прехласването по звездите, по звездоподобните неща и мисли, неустрашимостта пред предизвикателствата на небитието, неизменната охота да тръпне в очакване на следващата случка, както и опиянението от игрите на живота. Ти си толкова млад, колкото е вярата ти; толкова стар, колкото твоите съмнения. Толкова млад, колкото е упованието в собствената ти сила; толкова стар, колкото е страхът ти. Толкова млад, колкото е твоята надежда; толкова стар, колкото е отчаянието ти.

Докогато сърцето ти откликва на послания от красотата, ведростта, смелостта, величието и силата в земните недра, от хората и от Безкрая – дотогава ще си млад. Когато нишките към външния свят се износят напълно, а цялата площ на сърцето ти се покрие със снега на песимизма и замръзне от леда на циничното отрицание, тогава ти ще си наистина остарял – и дано Бог се смили над душата ти!”

Бъдете първият коментирал "Младостта е състояние на духа"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.