Орелът на кан Аспарух

Орелът на Аспарух

Асен Величков

В началото на януари 2011 г. Националният исторически музей публикува информация за получено ценно дарение – орелът на кан Аспарух от археологическия комплекс „Вознесенка”, Запорожска област, Украйна. Комплексът е открит от украинския археолог В. А. Гринченко през 1930 г. и е зачислен в колекцията на Харковския исторически музей. Според някои учени там е погребан основателят на българската държава кан Аспарух. Сред откритите артефакти са златни и сребърни предмети, въоръжение, предполагаеми останки от кремация на загинали воини и др.
Дарението е направено от Иван Василиевич Плачков, българин от Бесарабия, министър на енергетиката в три украински правителства, бивш губернатор на Одеска област, а сега – депутат в Киевския градски съвет. По негова молба и с негови средства в края на миналата година са направени за първи път 5 точни копия на орела, едното от които придобива Националният исторически музей. Копието е от лят посребрен бронз и тежи точно колкото и оригинала – 1235 г.

На гърдите на орела има монограм, който по прочита на някой учени принадлежи на кан Аспарух. На крилата му има надпис „докс”, за който специалисти твърдят, че е византийската титла на кан Аспарух. Най-загадъчен е третият надпис на орела, нанесен като щампа по опашката. Той е силно повреден от огъня и не може да бъде разчетен.

Орелът е представен в момент на борба със змия. Стилистиката му подсказва източен произход, където орелът символизира небесното духовно и божествено начало, а змията ¬ – земното, материално и сатанинско начало. Това дава основание на някои археолози да считат, че орелът е произведение на друга култура (вероятно част от върха на византийско знаме, пленено в бой от войните на Аспарух), тъй като такова дуалистичното противопоставяне на Небе и Земя е чуждо на прабългарската монотеистична религия.

За българския народ земята е не дявол, а Майка – Умай (Умайа, Омая). Тази почит стои в кръвната картина на българина и в наши дни, уловена от българския поетичен гений: „Бог и България – единство в двойна плът!”. С такова убеждение кан Аспарух идва тук и успява да направи от земята територия и държава с над 13 вековен живот.

About the Author

avatar
Асен Величков
Роден на 28.06.1980 г. Завършва Софийския университет „Св. Кл. Охридски” с бакалавърска степен по „Културология” и магистърска степен по „Международни отношения”. Специалист в областта на политическите анализи. Разработвал е и управлявал европейски проекти в областта на културата.

Бъдете първият коментирал "Орелът на кан Аспарух"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.