Черната книга на българския комунизъм

АНГЛИЙСКИЯТ ПРЕВОД НА БЕСТСЕЛЪРА „БЕЗ ЗАГЛАВИЕ: РУШИТЕЛИ И СТРОИТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ” ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА ХОРА ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ ДА СЕ ЗАПОЗНАЯТ С ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА КОМУНИЗМА

Бистра Иванова

ЧЕРНАТА КНИГА НА БЪЛГАРСКИЯ КОМУНИЗЪМ

На 17 май в Центъра за култура и дебат „Червената къща” в София се състоя представяне на английското издание на книгата “Communism Versus Democracy: Bulgaria 1944 to 1997” на журналистката Нася Кралевска-Оуенс. Авторката е българка по рождение и дух, завършила Немска филология и Журналистика в Софийския университет, специализирала в Германия и Англия. Автор е на множество статии и интервюта, публикувани в българския печат; редактор е на няколко книги; превеждала е романи, разкази, пиеси, поезия от немски и английски на български език; преподавала е Български език и култура в Университета в Делауер, САЩ. От 1985 г. живее в Съединените щати със съпруга си д-р Аарон Дж. Оуенс.

Двамата родители на Нася Кралевска са лекари. Тя често си спомня семейния дом в София, който е бил средище на хора с про-демократични възгледи и място за оживени дискусии, провокирани от нарушаването на човешките права в комунистическия режим. Баща й е сред хилядите потърпевши – лежал е три години в затвора през 50-те. Родена в тоталитарния период, Нася Кралевска-Оуенс добре познава червения терор и от малка мечтае за свободна и демократична България.

След падането на Берлинската стена през 1989 г. тя се възползва от възможността да пътува и често се връща в България, за да наблюдава отблизо прехода и да получава информация от първа ръка. Така интервюира политически и граждански лидери, интелектуалци и обикновени граждани, пише множество материали, които излизат във вестниците „Демокрация”, „Про и Анти”, „Култура” и „Детонация”. Основната тема на нейния изследователски и журналистически интерес е историята на България през и след Втората световна война, както и съвременната ситуация, в коята страната ни се намира.

В следствие на този интерес през 2001 г. на български излиза книгата „Без заглавие: Рушители и строители на България”, която получава много висока оценка от критиката за пълнотата и дълбочината на изследванието на периода 1944-1997 г., и веднага става бестселър. Оттогава книгата има още 3 издания (съответно от 2003, 2006, 2011 г.) и множество допечатки.

На представянето на английското издание Нася Кралевска-Оуенс определи книгата като „свое малко отмъщение” и сподели, че първоначално е смятала да пише само за първите години след падането на комунистическия режим (1989-1997 г.), но по време на подготовката осъзнала, че новото време не може да бъде обяснено, ако не се обърне поглед и към самия тоталитарен период, когато е опустошена българската държава и е променен манталитетът на българите.

Книгата съдържа исторически данни, документи, журналистически изследвания, есета, спомени, лични разкази на очевидци, като авторката ги подрежда в един разказ, служейки си умело с познанията си по политическа и социална психология и философия. Тя разкрива, че „промяната” е била внимателно подготвена предварително, и описва тайните ходове, които комунистическата партия е направила, за да си гарантира властта и след това. Отбелязан е и големият страх на комунистите, че след 1989 г. срещу тях ще има репресии, каквито те са извършили след 1944 г. Очакванията им обаче не се оправдават, защото българският народ никога не е бил жаден за мъст, подчертава Нася Кралевска-Оуенс.

Бъдете първият коментирал "Черната книга на българския комунизъм"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.