2012 година – Астрономически хороскоп

Уважаеми читатели, макар вече да е март, редакцията на в. „Прелом” реши да направи един малко по-различен хороскоп на годината – астрономически. За целта поканихме един млад учен астроном, отдаден всецяло на своята професия, да отговори на иначе стандартните ни хороскопни въпроси. Янко Николов е физик, работи в Института по астрономия на БАН, дава дежурства в обсерваторията в „Рожен” и в учебната обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски” в София. Влюбен е в професията си. Тази любов е нещото, което го сгрява при изключително студените нощи под разтворения купол на телескопа – лете и зиме. Тази любов му дава и власт да омагьосва възрастни и деца с разказите си за планетите, Слънцето и звездите. Но уверете се сами!

Празнуваме Нова година на 31 декември срещу 1 януари, но кога започва новата астрономическа година? А дали има и Космически Нови години?

Празнуването на тази дата е историческо наследство. Римските консули са встъпвали в длъжност на 1-ви април, с което се отбелязвали началото на Новата година. Но едно събитие – избухване на въстание в Иберия през 153 г. пр.Хр. – налага консулите да встъпят в длъжност предсрочно– на 1-ви януари. Оттогава остава и тази дата като начало на годината. Вие може да си изберете за начало на новата година който и да е ден, след който просто отбелязваме един период на завъртане на Земята около Слънцето от 365 дни. Ако се намирате на Марс или коя да е друга планета, продължителността на годината ще е различна.

Но да се върнем на Земята. С какво изпратихме старата 2011 г.? Изненада ли ни с нещо тя – приятно или неприятно?

От научна гледна точка се случиха интересни неща– беше открита първата извънслънчева планета, обикаляща около звездата си в зоната на обитаемост– там, където считаме, че може да възникне и еволюира живот. Освен това при един от експериментите в ЦЕРН се оказа, че скоростта на неутриното изпреварва тази на светлината.

След толкова много открития (на планета с течна вода, на условия за живот на Марс и т.н.) няма ли най-после да срещнем извънземни разумни форми на живот?

Едва ли човек може да прави прогнози за това. През последните години сме свидетели на бурно развитие на астрономията. До 1995 г. ние само гадаехме дали има планети около други звезди (т.нар. екзопланети), но сега знаем за стотици такива, включително системи с по няколко планети. В тяхното откриване и изследване участват активно и български астрономи.

Намирането на живот на друга планета би разширило много нашето собствено разбиране  за живота, но засега познаваме единствено живота на Земята. Бих задал следния въпрос: „Ако въпреки търсенето ни, не открием интелигентна форма на живот, това не ни ли прави повече отговорни към себе си и живота на Земята, който познаваме?”

Какви са Вашите прогнози за 2012 г., какво да очакваме за България и света? 

От астрономична гледна точка очакваме интересни явления. Едно от тях е пасаж на Венера на 06.06.2012 г. Сутринта, при изгрев слънце, ще наблюдаваме как Венера преминава пред Слънцето. Следващото такова явление е чак през 2117 г. Сутринта на 15.07.2012 г. ще се наблюдава окултация (закриване) на Юпитер и неговите спътници от Луната. През годината има и два интересни метеорни потока– Персеиди на 12-ти август и Геминиди на 14-ти декември.

Какво ще е влиянието на звездите през новата 2012г.?

Бих цитирал Шекспир: „Вината не е в звездите, драги Бруте, а в нас самите”. Нека не приписваме на звездите вината за нашите неуспехи и да се осланяме повече на собствените си сили, ако искаме да постигнем нещо.

Астрономията е една от науките, които най-силно разпалват въображението на хората. Случвало се е деца покрай любопитството си към Вселената да развият любознателността си към други науки и да решат да се реализират в тях. Това е един начин, при това много приятен, да накараме децата да учат с интерес. За възрастните докосването до звездите ги отдалечава малко от техните проблеми. Най-голямата награда за мен при лекциите ми е да видя усмивки по лицата на хората и да чуя техните въпроси.

В София все още няма място, където този интерес да се поддържа и развива. Опитваме се да популяризираме идеята за планетариум в София, но нещата у нас се случват бавно. През 1941 г. проф. Никола Бонев в едно свое писмо апелира за построяването на модерна обсерватория… Откриването й се случва 40 години по-късно.

България има потенциал да развива астрономия и точни науки, имаме невероятни деца, които печелят медали от олимпиади – това е благодарение на таланта им, но и на факта, че има кой да ги научи. От 42 години в една местност близо до Ардино се провежда школа по астрономия за деца, където могат да се докоснат до звездите и учени, занимаващи се професионално с астрономия. Предаването на опит е много важно нещо и не може да си позволим лесно да го загубим.

Вашето пожелание към нашите читатели?

Пожелавам им много здраве и късмет, нека имат и повече вяра в себе си.

About the Author

avatar
Асен Величков
Роден на 28.06.1980 г. Завършва Софийския университет „Св. Кл. Охридски” с бакалавърска степен по „Културология” и магистърска степен по „Международни отношения”. Специалист в областта на политическите анализи. Разработвал е и управлявал европейски проекти в областта на културата.

Бъдете първият коментирал "2012 година – Астрономически хороскоп"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.