Новата книга на Дянко Марков „Игра със смъртта. По острието на бръснача“

Дянко Марков - "Игра със смъртта. По острието на бръснача"

ПРЕМИЕРА 

Дянко Марков - "Игра със смъртта. По острието на бръснача"

Дянко Марков – „Игра със смъртта. По острието на бръснача“

– Толкова много сте страдал! Но как така няма никаква злоба у Вас! Аз съм изумен! Никаква омраза и ненавист към мъчителите Ви!

Един развълнуван младеж се ръкува с 92-годишния Дянко Марков и не може да сдържи вълнението си!

– Няма, моето момче!

Твърдо, но с усмивка, по бащински му отговаря Дянко Марков. Пауза за секунда. Сякаш обърна още веднъж поглед към 92-годишното си сърце дълбоко, дълбоко и още по-уверено, твърдо и от цялата си душа каза:

– Няма!

Тази сцена се разигра пред очите ми на 27-ми октомври т.г. в препълнения салон на Военния клуб в София, където се състоя премиерата на най-новата книга на Дянко Марков „Игра със смъртта. По острието на бръснача“.

Рядко може да се види така препълнена тази зала!

Събитието бе в рамките на традиционната „Вечер на Родината“ и бе посветено на четвъртвековния юбилей от рухването на комунистическите режими в Средна и Източна Европа.

Организатори на проявата бяха “Съюзът на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, ШЗО и РВГ” и Съюз “Истина”.

Вечерта бе открита с “Шуми Марица” и “Мила Родино”. След това прозвучаха затрогващите стихове на български политически затворници и лагеристи.

На фона на толкова много фалш, който ни залива в ежедневието, от медии, от развлекателни програми, от псевдооратори, от консуматори…, тези стихове, писани на крак в килиите на затворите, в лагерите, изречени с толкова чувство, сякаш запалиха свещ. И ето, цялата зала прогледна в епохата тъмна на ХХ-ия век.

Дянко Марков рецитира с плам… Всъщност не рецитира, той говори в стиховете, които извират от душата му.

И когато на всички нас, в цялата препълнена зала, вече напират сълзи, водещата – Даниела Горчева, ни разказва как слушателите в Европейския парламент, също като нас, едва са сдържали сълзите си.

Книгата на Дянко Марков “Игра със смъртта. По острието на бръснача” бе представена от Лъчезар Тошев. Но разказът за нея продължи самият автор.

Защото това не е книга, написана по чужди спомени и чужди преразкази. Това е една изстрадана житейска истина, разказана от първо лице – истината за комунистическия терор през 50-те години. Преживян, надживян и обезсилен от силата на човешкия Дух и Любовта.

Бъдете първият коментирал "Новата книга на Дянко Марков „Игра със смъртта. По острието на бръснача“"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.