Комунистите осъществиха „демокрацията“, а кърпенето на положението е нашият начин на живот, оцеляване и дори прогрес

Думи на Васко Кръпката пред в. „Прелом“ в интервюто с него, което публикуваме, за парещите теми пред обществото ни, за войната в Украйна, за това как може да сме страж на човечността.

Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката, е емблематично име, неотменно свързано с музиката от началото на прехода от комунизма през 80-те и 90-те години на миналия век. Откакто изпя „комунизмът си отива“, но не и че си е отишъл (тъй като е още травма в психологията ни), той остана воин, чието „оръжие“  е китарата, но който не превърна музиката си в ненавист, въпреки че е бил арестуван и бит заради свободните си възгледи през 80-те години. Вместо това избра да е изразител на истината, както той я усеща – с душевна отзивчивост и топлина, но и острота, когато чувства несправедливостта и нейния поддръжник, малодушието. Тази линия следват и последните му авторски песни, където с присъщата си афористичност на словото, облечено в музика, попада право в сърцата на тези, които слушат и разбират неговия социално ангажиран блус. Васко вярва, че хората у нас, „неуморни, бодри, храбри, духовити“, ще разпалят скритите сили в себе си, за да излязат от свряни в ъгъла от болшевишки зависимости и олигархични спирачки на нашия просперитет и развитие. „Времето е в нас и свободата все ни зове“, прави препратка в една от песните си към думите на Иконата на нашата свобода, Левски. Песента носи името „Нова история БГ“ и бе изпълнена на концерта в подкрепа на Украйна срещу започнатата от Русия война там, който Васко Кръпката организира в края на март на площад „Батенберг“ в София. Средствата, събрани от него, както и от много други подобни инициативи на певеца, отидоха за подпомагане на емигрирали у нас, избягали от войната украинци.

 

Да започнем с вашата „запазена марка“, кръпката. Наблюдавахме Ви на сцената в началото на прехода през 1989 г. с малко кръпки, сега те значително са се увеличили. Би ли могло да се погледне символично на „кръпката“, примерно ако в обществото ни се опитват да зашиват нови кръпки на стара дреха?

– Кръпките ми са още от началото на 80-те години, когато, може да се каже, пуснах тази мода, която до ден днешен е актуална. За мен тогава причината да ходя с кръпки беше не само, че нямах пари за нови, ами и някакъв бунт, разчупване на нормите… Веднъж даже ме затвориха в милицията за лепене на некролози на Джон Ленън и минавайки покрай мен, един милиционер ме изгледа лошо и с отвръщение каза: „какви са тия панталони бе, парцал“. Аз кротко му отговорих: „повече ми харесват от вашите“, което го вбеси и ме започна с шутове и бой. Тогава, лежейки на земята в ареста, заедно с крадци и проститутки, си рекох: къде ли сега са онези западни певци и музиканти, които така протестираха против капитализма и съответно защитаваха социализма…, но карай да върви, това е Блус. Да, може да се каже, че кърпенето на положението е нашият начин на живот, оцеляване и дори прогрес, защото пък с колкото повече кръпки си, по-модерен ставаш…., а на младите няма как, пък и няма смисъл да обясняваме, че като млади ние сме си кърпили дънките от нямане…. сега има.

 

Бяхте организатор на концерта в гр. София на 27 март, в защита на жертвите на Украйна и срещу войната, започната от Русия там. Вие се включвате в инициативи в помощ на избягалите от Украйна и за прекратяването на агресията. Смятате ли, обаче, че страната ни трябва да предостави и оръжия на жертвите на конфликта?

– Абсолютно смятам! Трябва да се помага на Украйна по всички възможни начини и с всичко, защото Украйна в момента е на първа линия и пази своята Татковина, но и нас от агресията и нашествието на болшевишките орки, които завиждат на живота в освободените от комунистическия режим територии и нападат с ярост свободните хора, избрали цивилизацията пред съветския начин на живот. Смятам, без да съм специалист, всеки знае, че у нас има оръжейни заводи и питам аз (и отговор не искам) къде отиват патроните, калашниците и т.н., които се произвеждат в Сопот, Казанлък и т.н. заводи за оръжие, къде пласира всеизвестната ченгесарска фирма Кинтекс своята продукция…, и дали пък руснаците не стрелят с куршуми и оръжия произведени у нас…

 

Мислите ли, че от началото на прехода успяхме да изградим свобода от комунизма, както се пее във Вашия шлагер, че „комунизмът си отива“, или ако все още не, то на какъв етап сме, според Вас?

– Мисля! Комунизмът си отиде, но комунистите осъществиха „демокрацията“, защото винаги са били по-капиталисти от капиталистите. Те са собственици на банки, коносорциуми, вериги и тн…, навсякъде имат хора и в политиката, и в едрия бизнес. Да де, ама аз не искам нито да съм в политиката, нито в едрия бизнес и се чувствам свободен. Не съм си мечтал през 90-те години, че на цената на един обяд в местната кръчма ще мога да отида до Рим и обратно. И колко други хубави неща се случиха….

 

Задава ли се, както може би има някои знаци в тази посока, нова вълна на промяна, подобна на тази в началото на прехода? Чувстват ли се хората свободни от зависимост от олигарси и политици, свързани с Русия, примерно?

– Надявам се тази война да е началото на края на империята на злото Русия. Както историческите реалности показват, Русия е агресор и няма две мнения по въпроса. Разбира се, че много хора у нас са жертва на хибридната война и дезинформацията на кремълската пропагандна машина. Но на това вече му се вижда края, защото финансирането на конспиративна пропаганда ще удря все повече на камък, къде заради санкциите, къде заради липса на възможност за масова информация и лека-полека нещата ще се нормализират. Аз смятам, че про-руска и про-соцносталгичната лъжа не е по-силна и по-многобройна, тя просто е по-гласовита.

 

С какви инициативи помагате на Украйна, какви са вашите музикални планове?

– Днес дъщеря ми закара пореден курс с помощи за украински бежанци, които събираме в нашия музикален клуб „Кръпките“, към границата на Дуранкулак, където положението е плачевно, докато представителите на държавата само се фукат и нищо конкретно не правят.

След като направихме страхотни фестивали в Благоевград и в нашия клуб, е време да митарстваме из Татковината и да представяме 20-тия ни албум, който излезе наскоро.

 

Интервюто взе: Сиана Синева

 

Публикуваме специално за читателите на в. „Прелом“ текста на една от последните песни на Васко Кръпката.

 

 

НОВА ИСТОРИЯ БГ

 

ПРЕЛЯ КАЛТА ОТ МЕДИИ ЧЕНГЕСАРСКИ

А ПОРИВЪТ ЗАЛЯН СЪС КАТРАН

СЕ ЛУТА ПО СВЕТА МИГРАНТСКИ

И НЕ ЗНАЕ ТУК ЛИ Е ИЛИ Е ТАМ

 

А СВОБОДАТА СЕ МИСЛИ ЗА МЕСИЯ

И НЕ СПИРА ДА ПРЕДЕ КЪЛБА ОТ ДИМ

ЧАКА СЕ ДА ДОЙДЕ НА ТЕПСИЯ

ЕНТУСИАЗМЪТ Е ВРЕДЕН НЕПРОСТИМ

 

САМОЧУВСТВИЕ С БУХАЛКИ ПРИДОБИТО

ФИЛОСОФИЯ НА МРЪСНИТЕ ПАРИ

СДЕЛКИТЕ НА ТЪМНО И ЗАКРИТО

И ЗАКОНИТЕ СА В ОТПУСКА ДОРИ

 

ПР.

И Я КАРАМЕ ТАК НА ХЛЯБ И НА ВОДА

САМОИЗЯЖДАНЕ ПО ДОЛНИТЕ НИВА

НО КАКТО И ДА Е, БИЛО Е И ПО ЗЛЕ

Е НЯМА ВСЕ ТЯХНОТО ДА Е

 

СПАСИТЕЛИ ЯВЯВАТ СЕ ВЪВ МРАКА

ИЗПЛУВАЛИ ОТ МАЛКИЯ ЕКРАН

ОТ АНЦУЗИ В КОСТЮМИ ЗНАЙНА МАРКА

НАЛАЗИЛИ СПАСИТЕЛНИЯ КРАН

 

НА МАМА ХУБАВИЦИТЕ ПРЕКРАСНИ

ЛЕВЕНТИ МОМЦИ С ПРАЗНИ БРЪСНАТИ ГЛАВИ

ПРОДАЖНИ, АРОГАНТИ, ГРЪМОГЛАСНИ,

БЕЗОЧЛИВИ, НАХАЛНИ, НАТРАПЕНИ

 

А ПЪЗЕЛЪТ НАРЕЖДА СЕ ПОЛЕКА

НА ДЪРЖАВНАТА ТРАПЕЗА ПЕНКИЛЕР

СТРОЕНИ СТРОЙНО СЪЩО КАТ’ В АПТЕКА

МИЛИЦИОНЕР РОДНИНА МИЛИЦИОНЕР

 

ПР.

ЗАЩО БЕ ХОРА ТЪЙ СЕ ЗАКОПАХТЕ

ВАШТА ЧАЛГА НОМЕР ВИ СКРОИ

ДУШИТЕ СИ В ПОРТФЕЙЛА ЗАКОПЧАХТЕ

И СЪНУВАТЕ ГОЛЕМИТЕ ПАРИ

 

БАЙ ГАНЬО СЛОЖИ В ДЖОБА СИ АЛЕКО,

ПАИСИЙ, СЛАВЕЙКОВ, СТАМБОЛОВ

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ ПРОЧУ СЕ НАДАЛЕКО

СТАБИЛЕН, КОНВЕРТИРУЕМ, ОБРАЗЦОВ

 

НОВИНИТЕ ТРИИЗМЕРНАТА МИШЕНА

УВЕЩАВАТ НИ НА ВСЕКИ КРЪГЪЛ ЧАС

ЧЕ СДЕЛКАТА Е ВЕЧЕ УРЕДЕНА

И ВСИЧКО Е ОФОРМЕНО БЕЗ НАС

 

ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА ПРИЗОВАХА

СМИРЕНИЕ И ПОСТИ ЗА ДУХА

ПАГОНИ НЕ ОТИВАТ НА МОНАХА

А ВЯРАТА ОСТАНА СИ САМА

 

ЦАРЯТ И ПАДАРЯТ СЕ РАЗБРАХА

ЦАРСТВОТО РАЗДЕЛЯТ СИ НАВРЕД

НАРОДЕЦЪТ СИ СЛАВНО ОМОТАХА

НАКРАЯ И НА ШУТА ИМ ЩЕ ДОЙДЕ РЕД

 

ИНТЕРНЕТЪТ МЕДИЯ ФРИВОЛНА

СУМАТОХА НА МНЕНИЯ ЦАРИ

ОМРАЗАТА ПЛАТЕНА И ДОБРОВОЛНА

МРЪНКА ВСЕ ЗА РОБСКИТЕ СИ ДНИ

 

ПЕРИФЕРНО ОТСТРАНЕНИТЕ СУБЕКТИ

НЕУДОБНИ НА СТАТУКВОТО БОЙЦИ

ВЛАСТТА Я ПЛАШИ СИЛНО ИНТЕЛЕКТЪТ

А НАПИСАНАТА ИСТИНА  БОЛИ

 

ПР.

БОЛИ ГИ МНОГО ЗНАМ НЕ ИМ Е ЛЕСНО

ЛАКЕИ РОБИ ТЪРСЯТ СИ СЕГА

БЕЗ ТЯХНОТО ЖИВУРКАНЕ НЕЧЕСТНО

НАРОДЪТ МОЖЕ И САМ ДА СИ КОВЕ СЪДБА

 

ИМПЕРИИ НА ЗЛОТО СЕ РАЗПАДАТ

ПАРТИЙНАТА ПОВЕЛЯ НЕ УСПЯ

НА ПАРТИЯТА ЗЛАТОТО ПРОПАДНА

В БЕЗДЪННА ЯМА НА СЕМЕЙНИ НАЧАЛА

 

И КОЛКОТО ДА ИСКАТ ДА СЕ ВЪРНЕ

ПРИМИТИВНО МРАКОБЕСНИЯ РЕЖИМ

БЪЛГАРИНЪТ ВЕЧЕ Е ОБЪРНАЛ

СВОБОДНИЯ ЖИВОТ Е НЕУДЪРЖИМ

 

А ПЛЕМЕТО ИЗЛЕЗЕ УПОРИТО

СВЕТОВНА КОНСПИРАЦИЯ НЕ НИ ЛОВИ

НЕУMОРНИ, БОДРИ, ХРАБРИ, ДУХОВИТИ,

ОБРЪГНАЛИ НА РОБСТВА И БЕДИ

 

ПР.

И Я КАРАМЕ ТАКА ОТ ДРУГАТА СТРАНА

ВЕЧНАТА ИСТОРИЯ БГ

ВРЕМЕТО Е В НАС И СВОБОДАТА ВСЕ НИ ЗОВЕ

СТЕНАТА ПАДНА ЩЕ ПАДНАТ И ТЕ

Бъдете първият коментирал "Комунистите осъществиха „демокрацията“, а кърпенето на положението е нашият начин на живот, оцеляване и дори прогрес"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.