ЗА ЧЕРВЕНИТЕ И ОЩЕ НЕЩО

митинг на БСП, Снимка: big5.bg/mediaмитинг на БСП, Снимка: big5.bg/media
Вихра Мартенска
Онзи ден съвсем мирно с малката ми дъщеря пресичахме центъра на София. Радвахме се на хубавото време, всяка със сладолед в ръка. И не щеш ли, точно пред президентството насреща ни изникна една агитка от дежурни протестъри – юнаци с червени байряци. Детето ги огледа с любопитство и понеже наскоро му обяснявахме за знамената на държавите и техните символи, ни в клин ни в ръкав ме попита:
– Мамо, мамо, а това червено знаме на коя държава е?
– Не е на държава, а на БСП! – отговорих, без да се замисля.
– А какво означава червеното? – вторият въпрос направо ме застреля.
През главата ми минаха всички отговори, белязали живота ми, този на родителите ми, на приятелите ми…
Червеното на това знаме е кръвта на жестоко убитите без съд и присъди хиляди невинни животи.
Червено като революцията, която наложиха с вдигнат юмрук, с преврат, с диктат, с предателството на националните ни интереси под червените знамена на големия червен брат, наречен СССР. Преследванията и отмяната на изконни човешки свободи, лагерите и затворите, които до днес отричат да са били. И за които и до днес никой не чу да се извинят.
Червено като фалитите на България, като беднотията и немотията, до която ни докараха тогава. Аз помня как се редяхме с баща ми за едно бурканче кисело мляко на човек, защото имаше режим, защото рафтовете на магазините бяха празни, я брат ми беше бебе и нямаше с какво да го храним…
Как да обясня на моето малко дете какво означава червения флаг за мен… Очите ми се напълниха със сълзи, буца заседна на гърлото ми.
В този миг детето ме хвана за ръка, защото вече бяхме до светофара.
– Мамо, спри! Червено е! На червен светофар не се пресича! Защото е опасно!
– Точно така! – припомних си с благодарност своите собствени уроци за червения флаг на плажа и червения светофар на паважа! – Това е знак: спри, на червено не се върви! Това означава червеното! То е знак на голяма опасност, означава „Спри и от мен се пази!“.
Замислих се.
Странно, колко много хора днес все още се движат на червено…

Бъдете първият коментирал "ЗА ЧЕРВЕНИТЕ И ОЩЕ НЕЩО"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.