Референдумът и демокрацията като начин на употреба

След като с месеци вися по палатки на площади и спирки, кичи се с какви ли не значки за екология с подлата цел да подмами повечко заблудени зелени души, най-сетне БСП събра петстотин хиляди подписа за референдум. Въпросът, който амбицира столетницата в сетния й час бе: Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”?

Темата защо БСП изведнъж реши да прави референдум за „Белене” няма какво да я коментираме – ясно е, че това си е чист ПР, стягане на редици и измиване на мнооого мръсни ръце. Повече от ясно е, че ако искаха да правят АЕЦ „Белене” преди четири години, цялата власт им беше в ръцете и нямаше кой да ги спре – и Гоце беше на власт, и Станишев беше премиер, и цял Парламент им беше в ръцете. Те обаче са искали да правят „усвояване” (вече така му се вика на краденето) на едни народни пари. И сега се налага да обясняват на нас и на „братята” руснаци къде са парите, къде е площадката за АЕЦ-а и защо там понастоящем има само един гьол. Както и да е, щях да кажа на това място. Ама никак не така. Защото същите тия идват четири години по-късно и ни се правят на демократи – референдум видите ли искат. „Ама вие сте против референдумите? Оооо, какъв демократ, вие сте тоталитарен диктатор?”, казват преките наследници на соц-тоталитарите.

Какво да им обяснявам, че при всичките си висши образования, съм на мнение, че въпросът е от компетенциите на експерти! Какво да им разправям, че от чисто гражданската ми позиция съм силно против за пореден път „братска” Русия да ми държи енергийното „кранче”. Какво да им обяснявам като Плевнелиев, че „Национални референдуми трябва да се организират по въпроси от стратегическо значение за нацията, а не по експертни казуси или конкретни проекти”.

И затова ГЕРБ им го върна като на зло куче, зъл прът: „Искате референдум? Добре. Ето ви въпрос: Да се развива ли ядрената енергетика в РБългария чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?” Дата за референдум: 27 януари 2013 г., неделя. Ето ви и отговора на референдума, даден лично от Председателя на Парламента: „Да!”

Пълно безсмислие, ще кажете вие, има ли значение дали ще гласуваме „Да!” или „Не!”?

Ето, уважаеми дами и господа, видяхте ли дългата ръка на комунизма в демократична България? И ако още ви е безразлично, пригответе си едно 20-30 млн. лв. за сметката. Защото плащаме ние!

 

Вихра Мартенска

Бъдете първият коментирал "Референдумът и демокрацията като начин на употреба"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.