„ГОСПОДИН ГОРБАЧОВ, РАЗРУШЕТЕ ТАЗИ СТЕНА!”

На 12 юни 1987, преди 24 години, Роналд Рейгън изрича пред гражданите на Западен Берлин: „Господин Горбачов, отворете тази врата! Господин Горбачов, разрушете тази стена!”.
Това става пред Бранденбургската врата, на метри от Берлинската стена. Думите отекват и от другата, контролирана от комунистите, страна на стената.
Речта има символно значение и е оценена като предвестник на промяната:

„Господин федерален канцлер Кол, господин управляващ кмет Дийпген, дами и господа!

Преди 24 години президентът Джон Кенеди посети Берлин и говори пред кметството към хората на този град и към целия свят. Оттогава двама президенти са идвали в Берлин по време на своя мандат. Самият аз съм за втори път на посещение в този град.

Ние, американските президенти, идваме в Берлин, тъй като трябва да говорим за свободата точно на това място. Но трябва да призная, че има и други неща, които са ни довели тук: Чувството за история в този град, който е с повече от 500 години по-стар от нашата собствена нация. Вашата смелост и решителност. Може би композиторът Паул Линке е оценил правилно американските президенти. Знаете ли, днес идвам тук като много президенти преди мен, защото, където и да ходя и каквото и да правя: „Аз имам приготвен куфар и за Берлин.”

За онези, които слушат в Източен Берлин, няколко специални думи. Въпреки че не мога да бъда при вас, отправям своето слово не само към своите непосредствени слушатели, но разбира се и към вас. Аз ви подкрепям също така, както и вашите сънародници на Запад с твърдата, непоколебима вяра: има само един Берлин. Зад мен има стена, която обгражда свободните сектори на този град. Тя е част от огромните прегради, които разделят целия континент Европа. Но тъкмо в Берлин, където стената се издига най-видимо, тя разделя града точно на мястото, където снимки от вестници и телевизионни екрани са запечатали в съзнанието на целия свят бруталното разделяне на един континент.

Господин генерален секретар Горбачов, ако се стремите към мир, ако желаете благосъстояние за Съветския съюз и Източна Европа, ако желаете либерализация, елате тук при тази врата.

Господин Горбачов, отворете тази врата!

Господин Горбачов, разрушете тази стена!

Когато гледах от Райхстага – въплъщението на немското единство – ми направиха впечатление следните думи, написани със спрей на стената може би от някой млад берлинчанин: „Тази стена ще падне. Вярата ще стане реалност.” Да, в цяла Европа стената ще падне. Защото тя не може да устои на вярата. Тя не може да устои на истината. Тя няма да може да устои на свободата.”

Бъдете първият коментирал "„ГОСПОДИН ГОРБАЧОВ, РАЗРУШЕТЕ ТАЗИ СТЕНА!”"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.