Кой стои зад проекта „Кунева”?

Зад проекта „Меглена Кунева президент” стоят политически и бизнес наследници на клана Дойнов и отчасти на клана Луканов, целта е България да има „сламен” президент, коментира журналистът Григор Лилов в предаване по TV7.

Лилов анализира връзките на бившия еврокомисар с „Мултигруп”. „Съпругът на Кунева – финансистът Андрей Пръмов – е съдружник в „Хърсев и Ко”. Одитното дружество е основна финансова структура на „Мултигруп” и ВИС. Бащата на Андрей Пръмов е бивш шеф на ЦКС, откъдето се роди банка под егидата на „Мултигруп”. Някои я наричат и банката на СИК, но за мен това са две структури на една голяма фирма-майка. В самия комитет, издигнал Кунева за президент, има няколко активисти, свързани с „Мултигруп”. Сред тях е Ирена Комитова, чиито съпруг Виктор Папазов е ключова фигура в „Мултигруп”, обясни Лилов.

Обект на анализ бе и фактът, че Меглена Кунева участва в борда на директорите на френската БНП Париба с мандат до 2012/13 година.

В същото предаване журналистката Соня Колтуклиева коментира: „Изпратихме писмо до Париж, в което питахме с какви мотиви е назначена, какво възнаграждение получава, занимава ли се банката с енергийни проекти. Ни вопъл, ни стон. Проверката ми обаче показа, че Кунева е член на борда в качеството си на независим участник. Колко независим обаче може да бъде човек, представен като член на Съвета за европейски политики? Практиката е такава – вади се човек с добър имидж за консултант, но всъщност се използват неговите връзки. Реално Кунева търгува с вътрешна информация, която е придобила като член на европейския комисариат.

Още нещо много важно. Като член на борда на „Париба” Кунева е приела етичен кодекс, според който не трябва да се обвързва с политически партии. Това кореспондира по много интересен начин със стремежа й да избяга от партийна подкрепа на предстоящите избори”. Банката присъства в българския политически пейзаж от 1980 г., а от 1994 г. има сериозни интереси в българската енергетика, включително и в проекта АЕЦ „Белене”.

Лилов направи връзка между юридическите функции на Кунева в Министерски съвет, където тя работи от 1990 година, с АЕЦ „Козлодуй”, влизането на България в Европейския съюз и БНП Париба. „Меглена Кунева присъства в юридическите отдели на Министерски съвет от 1990 година до царското правителство. Това означава, че през цялото това време зад нея стоят невидими сили от всички политически цветове. Тя е старши юристконсулт и на Любен Беров. През 1994 година са подписани споразумения със срокове за затваряне на реакторите на АЕЦ „Козлодуй”. Те са минали през нейния юридически кабинет и за да се осъществят, са теглени заеми от Европейската банка за развитие и Европейската инвестиционна банка. Още тогава е планирано влизането ни в Европейския съюз и реакторите са обвързани с него. Тогава на енергийния пазар се появява „Париба”, която ни дава огромни заеми. Само първият е в размер на четвърт милиард евро”, разкри Григор Лилов.

От своя страна Соня Колтуклиева отбеляза, че оттеглянето на Меглена Кунева от поста на еврокомисар в Брюксел и завръщането й в България съвсем не е било безвъзмездно. „На 22 февруари 2010 година жълтите трубадури започнаха да я хвалят, че отказала над 17 000 евро месечно от Европейската комисия, за да се върне в България. Аз обаче направих проверка и открих интересни факти. В момента, в който напуснат, бившите комисари получават 1 200 000 евро. Освен това им се полагат 19 990 евро за преустройване, над 300 000 евро предходни плащания и 24 000 евро годишна пенсия, след като навършат 60 години. Аз призовавам г-жа Кунева да обнародва данъчната си декларация за последните 5 години”, каза Колтуклиева.

Бъдете първият коментирал "Кой стои зад проекта „Кунева”?"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.