Мария Капон: Така държава не се управлява

Maria_Cappone

Мария Капон е родена на 8 април 1969 г. в гр. Пловдив. Завършва икономика, специалност „Продуктов маркетинг“ в университета „Лудвиг Максимилиан“ в Мюнхен, Германия. Специализира в Германия, Франция, Япония, както и в Департамента за политически науки „Дж. Ф. Кенеди“ към Харвардския университет в САЩ. Независим народен представител е в 40-ото Народно събрание. Участва в Комисията по бюджет и финанси на НС. Била е ръководител на групата български евронаблюдатели в Европейския парламент в Групата на ЕНП-ЕД. През 2013 г. е начело на Инициативния комитет „Беля Не“, който излиза с алтернативна позиция по националния референдум, като се обявява срещу строителството на АЕЦ „Белене“.

Г-жо Капон, съкращението ЕРП (електроразпределителни предприятия) придоби особено отрицателно значение след февруарските протести миналата година, довели до оставката на правителството на ГЕРБ. Да припомним, че още през 2010 г. Бойко Борисов се закани да лиши ЕРП-тата от лиценз. Но не го направи. Сега, при правителството на БСП-ДПС-Атака, ДКЕВР откри процедура по отнемане на лицензите на ЕРП-тата.

Къде се коренят проблемите с трите ЕРП-та и НЕК?

НЕК завърши 2013 г. със загуба от над 130 млн. лева. Спадът се дължи на намаленото с 5 на сто брутно потребление. Потреблението при крайните снабдители и ЕРП-та е 9 на сто по-малко, докато присъединените към мрежата потребители нарастват с 8 на сто – диспропорцията е очевидна.

Според новия ценови модел от 01.08.2013 г., НЕК е задължена да изкупува електроенергията от ВЕИ и когенерациите средно напрежение, които са с много висока цена. ДКЕВР е определила сума за компенсиране на разходите на НЕК за закупуване на тази енергия по преференциални цени в размер на 499 млн. лв. (за периода от 01.08.2013 – 30.06.2014). От август до октомври разходите на НЕК са общо 140 млн. лв., като недостигът на бюджетни средства за продажба на квоти от парникови газове е 64 млн. А вече сме април. Общо за ценовия период се очаква недостигът на бюджетни средства да възлезе на 373 млн. лв.

Това са цифрите, но по-важно е хората да разберат защо се стигна до тук. Ще говоря конкретно, защото смятам, че трябва да си говорим поименно. По време на предишния кабинет и министър Делян Добрев към разпределителната мрежа средно напрежение (през 2012 г. и началото на 2013 г.) са присъединени огромен брой малки соларни и вятърни електроцентрали, чиято инсталирана мощност надхвърли 1 000 MW. Тоест за отрицателно време към системата ни се присъедини мощност, равна на един ядрен реактор, само че по високите цени за зелена енергия. И оттогава топката се прехвърля между ЕРП-та и държавата, а дълговете се трупат. От законова гледна точка ЕРП-та нямат никакво право да извършват насрещни прихващания на суми, които са им дължими от НЕК. Те могат да заведат дело, могат да продадат задълженията на НЕК, могат да поискат фалит на НЕК, най-различни неща, но не могат да правят насрещни прихващания на суми. И точно от това се възползва ДКЕВР, за да стартира процедура по отнемане на лицензите им. Това обаче по никакъв начин няма да реши чисто финансовия проблем, а той простичко гласи: никой не иска за плати зелената енергия и никой не желае, особено преди избори, да повишава цената на електроенергията. Ако ще търсим вина, което е твърде популярно занимание в България, хайдутлукът е извършен по времето на ГЕРБ, а днес – по времето на БСП – гледаме популистките напъни проблемът да се замаже.

Отнемането на лицензите на ЕРП-тата ще реши ли тези проблеми? А тяхната национализация, за която настояват от Атака?

Държавата определено е решила да използва лостовете, които са й предоставени, за да притисне ЕРП-та, според закона. Но това няма да реши бизнес задачата – при такава пробойна е очевидно, че ще трябва да се търси друго решение. Като във всяко подобно уравнение, има два начина – единият е повишаване на цените на електроенергията, за което никой не иска за говори, а другият е свиване на разходите. Може би една комбинация от двата вида мерки – около масата за преговори – ще даде необходимият разумен и балансиран резултат. Защото въпросът не е да подгониш чуждите инвеститори заради нечия престъпна управленска неграмотност. В цивилизованите държави подгонват не инвеститорите, а държавните служители – в случая министъра, който с решенията си е довел до това състояние. Иначе само залъгваме хората, оставяме лош вкус в устата на чуждите инвеститори и отлагаме решението на един проблем по чисто конюнктурни съображения. Така държава не се управлява.

А колкото до Атака и техните блянове за национализация и възраждане на комунистическите порядки, можем да ги оставим на музейните работници и по-конкретно – в някакъв специален музей на българо-съветската дружба. Но със сигурност не могат да бъдат тема за сериозна дискусия.

Какво следва от тук нататък и какво да очакват обикновените потребители за цената на тока?

Цената на тока в България не е висока, по-скоро са ниски доходите и това е проблем, засягащ всички основни стоки на бита, които консумираме. Потребителите трябва да очакват и да изискват реформи в сектора на енергетиката, които увеличават конкуренцията на пазара на електроенергия, т.е. въвеждането на електроенергийна борса. Разбира се, активно трябва да се работи и за енергоспестяващи производства, въвеждане на умни мрежи и създаване на пасивни домове. Това е бъдещето на сектора, а не перманентният популистки разговор на тема ще скача ли цената на тока. Всяко повишение или понижение на цената трябва да е резултат на пазарни, а не на административни механизми. Състоянието, в което се намира днес енергийният сектор, е плод на политически произвол и държавническа безотговорност, а нерядко и резултат от смесването на личните с обществените интереси. Единна народна партия е любопитна да бъде публикуван списъкът на всички, по спешност присъединени в този кратък период от време производители на зелена енергия, и да се проучат връзките им с тогавашната власт. Мисля, че тогава обществото ще получи много по-ясни отговори на въпроса ЗАЩО се стигна до тук.

Как според Вас ще се отрази руската окупация на Крим върху енергийните проекти на ЕС и България в частност? Какви са рисковете пред страната ни?

На този етап краткосрочните рискове са свързани с възможни проблеми при газоподаването от страна на Русия, макар че ние сме коректен платец. Всички останали щети могат сравнително гъвкаво да бъдат компенсирани. В търговския ни стокообмен с Руската федерация има огромен дисбаланс в полза на вноса от Русия, за сметка на износа от България за руските пазари. Така че евентуални санкции ще се отразят 10 пъти по-тежко на Руската федерация, отколкото на България. Но така или иначе, сме страна, която е силно зависима в доставките на енергоресурси, което означава, че трябва спешно да се задвижат всички проекти за интерконекторни връзки, а в рамките на ЕС и общата европейска политика – да се работи за диверсификация на източниците на доставка на газ, а не просто на трасетата. В този смисъл „Южен поток“ не е алтернатива за България. Страната ни трябва да работи активно и по въпроса с останалите потенциални находища в Черноморския ни шелф, както в момента около 10 % от нуждите си покриваме от находището в Галата, разработвано от „Мелроуз“. Ако пропагандната шумотевица мине на заден план и се обърнем към рационалното мислене, ще трябва вероятно да отменим архаичната забрана за проучване на находищата на шистов газ, за да можем поне да имаме информация дали България притежава подобни находища. Външноикономическата политика на страната ни не трябва да оставя на заден план и проучването на възможностите България да се включи в близък до транспортната ни система LNG-терминал за доставка на газ.

Инвазията в Крим доказа Русия на Путин като непредвидим, агресивен партньор, който още живее във времената на Студената война и използва търговията като оръжие, а не като инструмент за взаимноизгодни отношения между страните. Дойде време ЕС да демонстрира лидерство и да покаже характер пред надвисналата заплаха, защото случилото се засяга всички, а не просто България.

Как Единна народна партия ще се яви на предстоящите европейски избори?

За пореден път има няколко листи, които претендират да са десни и това ще доведе до объркване и разцепление у нашите избиратели. Сметнахме, че няма нужда и ЕНП да добавя още един щрих към тази картина, а нямаме и финансовите възможности да се включим в една надпревара с толкова висок праг. Ще призовем нашите привърженици да подкрепят тази листа, която най-ясно и праволинейно демонстрира десните политически ценности. Няма да скрия, че имахме предложения и разговори с различни лидери на десни политически партии, но преценихме, че пазарлъците отново имат водеща роля пред принципите в една партньорска коалиция. Омръзнало ми е да се събираме заради нечие място в дадена листа или просто срещу някого. Единна народна партия иска и е готова да участва в широк десен формат, но той да е ориентиран ЗА, а не ПРОТИВ. Надявам се след тези избори много хора в център-десния политически спектър да се осъзнаят, защото идват решителни мигове, в които под въпрос са поставени дори базисни евроатлантически устои на държавата.

Бъдете първият коментирал "Мария Капон: Така държава не се управлява"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.