АЕЦ „БЕЛЕНЕ“

Уважаема Редакция,

Пиша ви по един от най-актуалните въпроси в момента – бъдещето на българската ядрена енергетика и на АЕЦ „Белене“. Тъй като не съм специалист в областта на ядрената енергетика, ще кажа това, което мисля като обикновен гражданин, изстрадал от развитието на проекта. Нещо повече, отправям апел към българските политици и държавници – в дебатите преди референдума да разгледат сериозно и тези въпроси, които ме вълнуват.

Тъй като считам, че това е въпрос, който може да засегне едно или няколко поколения български граждани, съответно български данъкоплатци, искам да проследя нещата хронологически. Не съм запознат с необходимостта и мотивите за този проект на българската държава от гледна точка на 80-те години на отминалото хилядолетие. Не мога да правя анализ и оценка на няколкото по-глобални въпроса, но мога да споделя всичко онова, което съм преживял, изпитал и изстрадал.

Аз работих на АЕЦ „Белене“ като войник – от април 1897 г. до 26.12.1988 г., т.е. една година и шест месеца редовна военна служба и три месеца задръжка. Работата беше тежка, на моменти – непоносима. Работехме от рано сутрин до късно вечер в изключително тежка и мизерна обстановка. Работехме не по свое собствено желание, а по наложен от българската държава диктат, упражняван от комунистическата партия. Работехме за по 1.50 лв. на месец.

Аз питам: кой от тези, подписали се за национален референдум над 500 000 човека, е изстрадал дори една минута АЕЦ „Белене“? Кой от тях е работил тежка работа в мизерни условия за 1.50 лв. на месец? Убеден съм – много малко хора. Повечето са били на службички, на работа, взимали са си заплатките и са ръкопляскали за комунистическата партия.

Дали ще съм жив да видя г-н Станишев да поработи в калта и мизерията за 1.50 лв. на месец? Защото аз вярвам в максимата, че когато предлагаш нещо, трябва да си готов пръв да застанеш и да го отстояваш!

Хиляди български войници и граждани мизеруваха и изстрадаха проекта АЕЦ „Белене“. Милиарди пари на българските данъкоплатци потънаха в него. Аз питам: кой носи отговорност за всичко това? Кога ще бъдат съдени виновниците за разпиляването на народните пари?

Кой ще отговори на тези въпроси?

Вижте сега, господа комунистите – първо имат да си плащат. След това, като си платят, имат право да искат референдуми и народното доверие, за да реализират проект като АЕЦ „Белене“ и да управляват България.

Преди да си платят, това няма как да се случи!

За България!

 

Симеон Джахов

Български демократически форум, гр. Угърчин

Бъдете първият коментирал "АЕЦ „БЕЛЕНЕ“"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.