Проф. Огнян Минчев за българската политика спрямо Македония

„България се намира в парадоксална ситуация по отношение на Македония. От една страна, всеки опит за създаване на македонска идентичност неизбежно е на антибългарска основа. Защото за да създадеш нова идентичност, трябва да забравиш старата. В този смисъл антибългарската политика на македонските елити не е емоционална, тя е структурен фактор – трябва да си против България, за да можеш да докажеш, че си македонец. Факт е и обаче, че правителството на ВМРО– ДПМНЕ, начело с Груевски, използва тази болна идентичност по един изключително безскрупулен начин, за да циментира своята власт.

От друга страна, очевидно е, че съществуването на Македония като независима държава е в полза на България. Защото едва ли едно нейно разпадане ще ни облагодетелства в териториален смисъл. (А пък, недай си Боже, ако е така, как България би интегрирала една такава Македония?) По-скоро това ще облагодетелства класическите други две страни в региона – Сърбия и Гърция, разбира се, с отделянето на албанците. Последното би било тежко стратегическо поражение за България – отново да има обща сръбско-гръцка граница на Балканите. В този смисъл съществуването на Македония е основен национален интерес и приоритет за България.

И ето двете реалности, които се сблъскват, но които трябва да бъдат обединени в една българска политика. От една страна, ние трябва нормално да се противопоставим на ескалацията на антибългарската политика на македонската държава и елити. От друга страна, трябва да внимаваме да не се идентифицираме с позицията на Гърция например, която в перспектива пряко води до дезинтеграция на Македония; както и с позицията на Сърбия, която публично не прави нищо срещу Македония, но чрез реалните си връзки в македонските елити и в македонските служби за сигурност мощно задържа развитието на страната, за да не може тя да влезе преди Сърбия в европейска интеграция, в НАТО и т.н.

България е заинтересована от стабилизиране на македонската държавност и от поредица конкретни прагматични мерки, чрез които антибългарският патос да бъде поне по някакъв начин сдържан. С всички рискове от това, че колкото пъти е застрашена македонска идентичност или държавност от когото и да било, знамето ще бъде антибългарско.”

Из доклад „Накъде се отправя Югоизточна Европа”, изнесен на Петия семинар на „Школа за демокрация”

Бъдете първият коментирал "Проф. Огнян Минчев за българската политика спрямо Македония"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.