Песента на свободата бе изпята за 27-ми път на остров Персин

Пейо ДЕЛЧЕВ

„Време е Белене-лагерда разровим праха на миналото, за да потърсим истината“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си на 27-то национално поклонение на остров „Персин“ в памет на невинните жертви на тоталитарните режими на 20-ти век. „Парче от красива българска земя се превърна в гробище. Това тук е паралелен свят на мълчанието“, продължи президентът.

От Габровска област в събора участие взеха представители от партиите БДФ, ДСБ и Синьо единство. Те положиха цветя и запалиха свещ за всички мъченици от Габровска област.

На събора президентът Плевнелиев посади роза пред скромния паметник на втори обект и заяви. „Истината е подменена. Битката за историята трябва да се води“.

Решено бе да започне изграждането на европейски музей за този най-жесток период от нашата история. Инициатор на проекта е католическият свещеник Паоло Кортези. За „100 вести“ той разказа следното: „Мислех че такива лагери е имало в Сибир. Когато дойдох тук не можах да повярвам, че в Европа е могло да има такъв затвор с такива чудовищни престъпления. Когато разказах това в Италия, от там дойдоха 70 италианци, като окосиха поляната и почистиха място на втори обект. Ние, заедно със Съюза на репресираните, ще изградим европейски музей, тук на остров Персин, за да идват туристи и да се запознаят на място с всичко, което се е случвало. Само когато истината излезе до край може да настъпи помирение в обществото“

Представителите на трите десни партии от Габрово, БДФ, ДСБ и Синьо единство ще се включат в изграждането на музея.

Бъдете първият коментирал "Песента на свободата бе изпята за 27-ми път на остров Персин"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.