Д-р Илко Семерджиев: Трудно се управлява пазарен модел в здравеопазването, особено за хора, които имат комунизъм в главата си

Страната ни се връща от пазарен модел в сектора обратно към соцмодела

20 години след 1989 г. здравеопазването в България се е върнало в изходна позиция. Това заяви на публична лекция в СУ „Св. Климент Охридски” д-р Илко Семерджиев, министър на здравеопазването в правителството на ОДС и почетен председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване. „Здравната реформа в България през периода 1990-2011 г. – напред, кръгом и пак напред” беше темата на презентацията, която събра хора от различни нива на здравеопазването през последните години.

Според д-р Семерджиев голяма част от натрупаните днес проблеми в системата се дължат на грешни управленски решения и най-вече на недопускането на пазарна регулация в сектора за сметка на прекомерната държавна намеса. Вместо да се приватизират лечебни заведения се изгради втора, паралелна мрежа от частни болници. Заплащането на болниците пък беше прехвърлено от министерството на касата без да се увеличи финансовия ресурс от 6% здравна вноска, припомни д-р Семерджиев. Предвижданото повишаване на вноската до 12% от 2006 г. не се състоя, а в същото време основния пакет на НЗОК, който е единственият инструмент на министъра да балансира между цели и ресурси, досега е пипан само в посока разширяване. Даренията в болниците се превърнаха в евфемизъм на корупцията в България, а наскоро здравният министър легализира корупцията и даже определи размерите й, като постави таван на цените за избор на екип, посочи той.

От 2000 г. насам парите за здраве са се увеличили трикратно, но те не стигат до лекарите, отбеляза лекторът. По света 50-60% от приходите на болниците отиват за заплати, а в някои болници у нас възнагражденията са едва 20-25% от приходите, каза той. Диагностично свързаните групи според него не могат да бъдат цел, а само инструмент за постигане на определени цели. Пътеките не са лоши, лош е начинът им на управление, смята д-р Семерджиев. По думите му, клиничните пътеки са по-модерен инструмент от диагностично свързаните групи, но с времето са станали обект на лобизъм. Пари в здравеопазването има, но с хаоса в здравеопазването позволяваме те да бъдат откраднати, смята д-р Семерджиев. „Давим се в собствените си средства, защото сме ги поверили на хора, които не могат да ги управляват”, заяви той.

„Никой не е залагал НЗОК като вечен монополист“, коментира още Семерджиев, който е и създател и пръв директор на Здравната каса. Той допълни, че от самото начало идеята е била след период от около десет години да има конкуренция между НЗОК и частни каси. Според Семерджиев преходът трябва да е директно към конкуренция, без междинни етапи.

По повод прехвърлените в края на миналата година в републиканския бюджет трупани с години излишъци в резерва на НЗОК от 1.4 млрд, Семерджиев заяви, че не би искал да е на мястото на този министър и шеф на здравната каса, които са позволили финансовия министър Дянков да прибере резерва на здравната каса. Тази стъпка д-р Семерджиев нарече „кражба” и отбеляза, че вместо това е можело здравната каса да даде парите на държавата под формата на заем. „Каква реформа ще правим като нямаме резерв“, коментира още той.

Бившият здравен министър защити регистрирането на болниците по Търговския закон, което сегашният министър д-р Стефан Константинов неведнъж е критикувал. „Предполагам никой няма да отрече, че болницата е сграда като всички други със съответните разходи по нея и като такава е стопанска структура, а лечебната дейност в нея се извършва по Закона за лечебните заведения”, обясни д-р Семерджиев. Регистрацията по Търговския закон вкарва болницата в стопанския оборот на страната, при положение че е освободена от данък печалба и ДДС, което обаче е променено при следващите управляващи, посочи той.

Д-р Семерджиев разкритикува децентрализацията на лекарствените търгове, които до тази година се провеждаха от здравното министерство. Това според него означава 83 пъти повече „потенциални корупционера” – колкото са лечебните заведения, които ще извършват отделни тръжни процедури. Така разходите за лекарства неминуемо ще се вдигнат, ако не през тази, то през следващата година, прогнозира ексминистърът.

Бъдете първият коментирал "Д-р Илко Семерджиев: Трудно се управлява пазарен модел в здравеопазването, особено за хора, които имат комунизъм в главата си"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.