МИРА РАДЕВА: Преходът все още не е приключил

Бистра Иванова

Българите са разочаровани от всички правителства на прехода. Лявото се е стопило за последните 20 години. Най-успешен се оказва кабинетът на Иван Костов, който събира 48% одобрение. Провал номер 1 пък e проектът на тройната коалиция. Бойко Борисов е шампион по рейтинг сред премиерите на прехода. Това са част от заключенията, които социлогът Мира Радева прави в новата си книга „Общественото мнение в годините на прехода”. Представена на 19 декември в София, тя е написана само за 3 седмици по случай 20-годишния юбилей на Института за социални изследвания и маркетинг МБМД, чийто директор е социологът.

На базата на хилядите проведени изследвания от 1991 г. до днес, Радева систематизира отчетените обществени нагласи. В книгата си тя анализира всяка от управлявалите партии в хронологичен ред. За нея управлението на дясната ОДС е „воля за промяна и грешки на растежа”, на лявата БСП – „умението да оцеляваш”, на центристката НДСВ – „връщането на царя – ход с коня”. Мира Радева определя ДПС като „вечния победител”, а управляващата в момента ГЕРБ като „дясна претенция с леви избиратели”. Подробно описани са и промените в рейтингите на всички значими български управляващи. Отделна глава е посветена на жените в политиката.

Мира Радева отбелязва, че след демократичните промени от 1989 г. електоралните нагласи на българина са претърпели еволюция – привържениците на десницата са се увеличили, а тези на левицата са намалели. Ако в началото на прехода като леви са се определяли 42%, сега за такива се смятат едва 17% от избирателите. Десницата бележи ръст – от 21% през 1990 г. до 31% през 2010 г. Оказва се обаче, че преходът е освободил едно огромно място за центъра. През 1990 г. за центристи са се считали 14% от българите, докато през 2010 г. – 45%. Друг въпрос е как тези избиратели гласуват, пояснява Радева.

Най-популярната личност на прехода според МБМД е президентът Петър Стоянов – през февруари 1997 г. той постига 68% доверие. От всички министър-председатели с най-високо доверие се ползва сегашният премиер Бойко Борисов с 54% одобрение. Следват го Симеон Сакскобурготски с 38% и Иван Костов с 37%. Лидерът на БСП Сергей Станишев се нарежда на последно място по одобрение с 26%.

За добра новина Радева намира факта, че спрямо 1990 г. сега се наблюдава близо трикратно увеличение на брутния вътрешен продукт на глава от населението. Въпреки това личното усещане на хората е, че материалното им благосъстояние се е влошило. За 20 години българите, които се самоопределят като хора с много ниски доходи, са се увеличили от 18% на 38%. Ако през 1990 г. 47% са смятали, че имат средни или добри доходи, сега на това мнение са едва 28%. Това кара Мира Радева да заключи, че за обикновените хора преходът все още не е приключил.

About the Author

avatar
Асен Величков
Роден на 28.06.1980 г. Завършва Софийския университет „Св. Кл. Охридски” с бакалавърска степен по „Културология” и магистърска степен по „Международни отношения”. Специалист в областта на политическите анализи. Разработвал е и управлявал европейски проекти в областта на културата.

Бъдете първият коментирал "МИРА РАДЕВА: Преходът все още не е приключил"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.