СТИГА СОЦИАЛИЗЪМ!

Любомир Софиев

Преди известно време по националната телевизия показваха един „съвестен” гражданин – полицай от Плевенско, който намерил гърне с монети и го предал на държавата. Министрите Цветанов и Рашидов го наградиха, както в доброто старо време. Както ТЕ са решили и колкото ТЕ благоволили.

Министърът на културата правилно отбеляза, че от 15 години такова събитие не им се е случвало. Как да им се случи при такъв „хубав” социалистически закон, при който за държавата е цялото съкровище, а за намерилия го – нищо!!!

В нормалните държави на късметлията му се полагат 25% или 50% от стойността на намереното по пазарни цени. В България обаче пазарни цени няма, защото музейната мафия не позволява. Мастити специалисти дълго ще проучват находката, а най-добрите екземпляри ще бъдат подменени и ще последват съдбата на хилядите неописани и некаталогизирани музейни ценности. Така обикновените хора ще се подсмихват пред телевизорите си, докато министърът патетично ще защитава незащитимото.

Жалко за страната ни, която ще губи ценни експонати и ще поддържа музеи, пълни с баналности.

Между другото какво стана с идеята да се филмират всички експонати в музеите и да се направят каталози? Защото знам какво стана с автора на тази идея – беше свален от поста, който заемаше.

На всички ни е ясно, че този закон не действа, както и че ГЕРБ не правят нужното в тази област! Докога?!

About the Author

avatar
Асен Величков
Роден на 28.06.1980 г. Завършва Софийския университет „Св. Кл. Охридски” с бакалавърска степен по „Културология” и магистърска степен по „Международни отношения”. Специалист в областта на политическите анализи. Разработвал е и управлявал европейски проекти в областта на културата.

Бъдете първият коментирал "СТИГА СОЦИАЛИЗЪМ!"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.