Права, привилегии или власт?!

Европейският съюз харчи толкова много пари за програми, повишаващи толерантността и солидарността. Дори цели години преминават под наслови Европейска година на толерантността, на солидарността, на какво ли не. А българите винаги сме си били и толерантни, и солидарни, и търпеливи.

Откакто сме по тези земи вече 1300 години, а и отпреди това – ние роби никога не сме имали. Винаги сме зачитали правото на другия да бъде също толкова човек, колкото и ние. Също толкова божествен, колкото и ние. И тангристи бяхме, и християни станахме – това е толкова дълбоко залегнало в душата ни като схващане, че нищо не го промени. Дори 200 години византийско робство и 500 години турско робство не са ни направили роби, колкото и сега някои да плачат, че сме имали робска психика.

Нима хора с робска психика направиха нашето Възраждане – едно уникално в световната история явление? Защото „робите”, гяурите, се бореха са свобода – не срещу съседа си турчин, с когото прекрасно се разбираха и деляха несгодите на времето, а срещу една потресаваща с жестокостите болна империя-поробителка. Затова и Левски ще поиска:

„С една обща революция да се направи коренно преобразуване на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление). На същото това място, което нашите прадеди със силата на оръжието и със своята кръв [са] откупили, в което днес безчовечно беснеят турските кеседжии и еничери и в което владее правото на силата, да се издигне храм на истината и правата свобода.” „Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение: било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото и да е било. Всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласие на всички народности ще се изработи.”

Нима хора с робска психика се втурнаха и още в неосвободена България създадоха независима църква, Българско книжовно дружество…

Нима хора с робска психика са написали в чл. 61 на Търновската конституция, че „Вceкoй poбъ, oт кaкъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa Бългapcкa тepитopия”?

И днес, 250 години след Паисиевата История и българското Възраждане, една партийка, зачената в тайните подземия на ДС през най-тъмните години на соца – по времето на Възродителния процес, мъждука на посттоталитарния политически небосвод. Обсебила и злоупотребила със съзнанието на хората, тя претендира за „гарант за етнически мир”, „парламентарен балансьор” и назовава себе си с абсурдното име „Движение за права и свободи” (ДПС). Не само това – тя си позволява да ни учи на демокрация. И цитира препоръки на ОССЕ, по начина, по който, както казва народът, „дяволът чете евангелието”.

Първо, уважаеми претенденти и борци за „права и свободи”, един непредубеден гражданин се замисля следното. Защо в продължение на 20 и кусур години, вие сте се вкопчили като кърлежи в „своя” електорат и съзнателно го държите в неведение за правата и свободите му, буквално спирайки за него часовника за демократичните промени? Злоупотребявайки с религията му, внушавайки му страхове, за каквито средновековната инквизиция може да ви завиди. И го държите по стар комунистически обичай – роб на колективното съзнание, роб на социология и религия?

„Разделяй и владей! Който не е с нас (ДПС) е против нас (българите мохамедани)!” – това е нещо, което се втълпява и демонстрира по всякакъв възможен начин, дори с брутална сила, в градовете и малките откъснати от света населени места. За нас не е тайна, че тяхната изкуствена изолация е родена за и идеално обслужва ДПС. На кого да вярва обикновеният човек? На българската държава или на такива агитатори, които го омайват на неговия майчин език? Та там, където живее той, дори БНТ с нейните новини на турски език почти не се хваща като сигнал! Там е царството на чуждите телевизии. Демокрация ли?

Факт е, че за това положение вина имат и всички български правителства от прехода. Те, ако не са съдействали, поне са си затваряли очите пред ескалиращото невежество, неграмотност и изолация на местните хора. И ПРЕД БЕДНОСТТА!

Затова ДПС гордо размахва сега тезата, че нейните потенциални избиратели имат различен майчин език и не говорят официалния български в България.

В ХХІ век в България ДПС фактически изкуствено си създаде и поддържа феодални владения. С мълчаливото съгласие на държавата, в чието управление неизменно участва по един или друг начин! Вижте процентите им на гласували за тях. Толкова години – те дори не помръдват. Не ви ли приличат на 99,99% гласували „за” по времето на соца? Това ли е демокрацията? Това ли е политиката на Европейския съюз и рецептата за права и свободи?

Българите, с тяхната толерантност, добрина и неизмеримо търпение, вече четвърт век преход понасят всичко това. Стотици митинги и агитации на турски. В пълно противоречие със закон и с Конституция. А след агитациите идват властовите победи и тези същите, агитирали на „майчин език”, продължават да си говорят само на него – в хлебарницата, в магазина, в общината…
 
Какво става?
 
Една криворазбрана демокрация – криворазбрани права и никакви свободи. Защото свободите свършват там, където започва безпардонната слободия, в ущърб на правата на другия – т.е. на българина в собствената му държава с официален български език.

И сега точно тази наглост наблюдавахме! Искане да се узакони това поведение! За България, препоръките били да се агитира И на други езици.

Как ще го направите, господа от ДПС? Като плащате на преводачи, да превеждат агитационните ви речи на български в България? И ще продължавате да изолирате населението на смесените райони, вместо да се интегрира? И то законно да го изолирате? Под предлог за права и свободи?

По-голяма наглост не бяхме виждали от времето на онова изказване на Доган, че той е държавата и той разпределя парите в тази държава.

Бъдете първият коментирал "Права, привилегии или власт?!"

Оставете коментар

Email адресът ви няма да се публикува.


*


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.